Connect with us

Actueel

Studie: Een kwart van de Nederlandse jongeren staat sceptisch tegenover de Holocaust

23% van de Nederlanders geboren na 1980 denkt dat de Holocaust een mythe is. Of ze vinden het aantal vermoorde joden overdreven. Dat is veel meer dan in andere landen. Een derde of meer van de jonge Nederlanders weet weinig over de genocide en jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat blijkt uit een enquête onder 2.000 Nederlanders in opdracht van de Jewish Material Claims Conference tegen Duitsland afgelopen december. De groep, die opkomt voor de rechten van overlevenden van de Holocaust, heeft eerder soortgelijke onderzoeken uitgevoerd in Frankrijk, Oostenrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Nergens anders waren de resultaten zo schokkend als in ons land. Millennials vanaf 1980 en leden van Generatie Z vóór 2013 werden telefonisch bevraagd. Ook werden eenzelfde aantal oudere Nederlanders ondervraagd.

boze reactie

Minister van Justitie Dilan Yesilgöz reageerde boos. “Het is niet alleen schokkend, het is serieus. We hebben als samenleving veel werk te doen. En het gaat snel.”

Ook Mark Rutte keek geschrokken. “Ik vind het ook schokkend. We kunnen alles bespreken, maar het is belangrijk dat we het in ieder geval eens zijn over de feiten.”

Dit is niet alleen schokkend, maar ook zeer ernstig.
Bijna een kwart van de Nederlanders geboren na 1980 vindt de Holocaust een “mythe” of schromelijk “overdreven”.
Als samenleving hebben we veel werk te doen. En het is ook snel.