Connect with us

Actueel

Leestip: ‘Dienstplicht keert terug in Nederland’: ”Het is nodig”

CDA-leider Wopke Hoekstra wil de dienstplicht in ons land weer invoeren. Volgens Hoekstra laat de oorlog in Oekraïne zien dat “veilige, democratische en sterke samenlevingen” niet zonder kosten komen.

Het plan van Hoekstra is om jaarlijks 200.000 jongeren te rekruteren voor de krijgsmacht. Als alternatief kunnen ze ook kiezen voor taakstraffen.

“Je deed het voor je land”
Volgens hem staan ​​”solidariteit, rede en rechtsstaat” momenteel onder druk in Nederland. ,,Ik zie steeds meer polarisatie, ook politiek. Er is steeds minder contact tussen groepen mensen.” Hij vervolgt: ,,Ik vind het volkomen logisch dat je jonge mensen vraagt ​​om iets voor het land te doen. gebeurde in veel andere landen.”

“Tijd om te herintroduceren”
Sinds 1997 is militaire dienst niet meer verplicht in Nederland. Momenteel loopt er een proef van het Jaar van het Vrijwilligerswerk. Het CDA houdt zaterdagmiddag een partijcongres in Amersfoort. Hoekstra zal er zijn om zijn plan te verdedigen. “Dit is het moment om de dienstplicht opnieuw in te voeren”, zei de minister in zijn tweet.