Connect with us

Actueel

BREAKING: Minister-president Mark Rutte maakt spoedreis naar Oekraïne

mark-rutte
Premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) brengen vrijdag een bliksembezoek aan Oekraïne, waar ze in de hoofdstad Kiev een ontmoeting hebben met president Vladimir Zelensky. Dit bezoek is vooral bedoeld om de steun en solidariteit van Nederlandse zijde te betuigen.

Rutte en Schleinermacher legden eerst een krans op de herdenkingsmuur in Kiev. Ze zullen ook gesprekken voeren met premier Denis Shmehar na een ontmoeting met de president. Ze gingen ook naar beschadigde energiecentrales, scholen en civiele verzamelplaatsen.

Volgende week is het de volle verjaardag van de Russische militaire invasie van Oekraïne. Sindsdien hebben de Oekraïners met militaire en financiële hulp van het Westen de indringers op veel plaatsen kunnen weerstaan ​​en terugdrijven.

Rutte is al eerder in Oekraïne geweest. In juli vorig jaar inspecteerde hij de zwaarst getroffen gebieden Borodinka, Bozia en Irping in de buitenwijken van Kiev. Begin februari vorig jaar, vlak voordat de oorlog uitbrak, sprak hij met Zelensky in Kiev over oplopende spanningen met Rusland.