Connect with us

Actueel

Politie zet slimme camera’s in om appende automobilisten te beboeten

De slimme camera's die appende bestuurders gaan betrappen.

Vanaf maandag gaat het Openbaar Ministerie slimme camera’s inzetten om automobilisten die appen achter het stuur te beboeten. Eigenlijk speuren de camera’s naar bestuurders die tijdens het rijden hun telefoon vasthouden. Met de inzet van de camera heeft Nederland een primeur in Europa te pakken.

De gefotografeerde overtredingen worden dan automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Daar wordt de overtreding beoordeeld. Als de overtreding definitief is vastgesteld, ontvangt de automobilist een boete van 240 euro in de brievenbus.

Hoofd niet op foto

Het OM verduidelijkt dat de camera’s beelden maken van boven schijn naar beneden. Op die manier is het hoofd van de bestuurder niet zichtbaar, maar alleen het kenteken en de handen. Wanneer het systeem detecteert dat de automobilist een telefoon vasthoudt, gaan de beelden naar het CJIB. Een boa moet de overtreding dan definitief beoordelen. De foto’s zijn volgens het OM zo helder dat er een boete kan volgen.

De kentekenhouder heeft het recht om de bewuste foto op te vragen. Daarna kan de vermoedelijke overtreden beroep aantekenen.

Slimme camera's die appende bestuurders detecteren.

Openbaar Ministerie – Deze camera’s detecteren wanneer bestuurder telefoon vasthoudt.

Testperiode was groot succes

In Australië bleken de slimme camera’s al een groot succes. Ook de testperiode in Nederland was veelbelovend. Twee camera’s registreerden op één dag 400 bestuurders met een telefoon in de hand. De camera’s werken overigens dag en nacht en functioneren in alle mogelijke weersomstandigheden. Ze zijn ook nog eens eenvoudig te verplaatsen.

Voordien weinig efficiënte handhaving

De politie moest bellende of appende bestuurders tot dusver tegenhouden. Deze manier van handhaven vergt echter een grote capaciteit van de politie. Niet altijd even efficiënt dus. Het systeem met de slimme camera’s brengt daar verandering in. Verkeersofficier bij het OM, Achilles Damen, legt uit: “Daarmee krijg je het gevoel dat je altijd en overal bekeurd kan worden voor een overtreding. Dat moet het handheld telefoongebruik achter het stuur verminderen en de veiligheid op de weg vergroten.”

Lees verder

Actueel

Politie slaat alarm: 15-jarige jongen al 2 weken vermist

De politie is op zoek naar de 15-jarige Dustin Slomp uit Maastricht. De minderjarige jongen is ruim twee weken spoorloos en werd voor het laatst gezien op 11 november in de Severenstraat. Sindsdien ontbreekt elk spoor. Dat meldt de politie op Facebook.

Op de dag van zijn verdwijning droeg Dustin een donkerkleurige trainingsbroek. In het Facebookbericht loopt de politie al vooruit op vragen die ze vermoeden te krijgen over het late plaatsen van de vermissing. De dienders zeggen druk bezig te zijn met de zaak. Daarom kunnen ze helaas niet meer informatie verstrekken.

Heb jij Dustin gezien of weet je waar hij is? Bel dan direct telefoonnummer 0900 – 8844 of 112.

Lees verder

Actueel

Koerier (49) DPD dood aangetroffen door collega’s in bestelwagen: hij werkte tot 14 uur per dag

Een chauffeur van koerierdienst DPD is dood aangetroffen in zijn bestelbusje in het Verenigd Koninkrijk. De man, Warren Norton (49), zat ineengezakt achter zijn stuur. Dat meldden Britse media.

Norton zou door collega’s zijn gevonden in zijn bestelwagen op het terrein van het DPD-magazijn in Dartford, in het Engelse graafschap Kent. Ze dachten dat hij sliep, waarna ze op het raam van zijn busje klopten om hem wakker te maken. Maar hij reageerde niet. Eén van de mannen sloeg daarop een raam in en opende de deur. Maar Norton bleek levenloos. Alle reanimatiepogingen waren tevergeefs.

Norton maakt de laatste tijd veel overuren om zo veel mogelijk pakjes te bezorgen. De alleenstaande vader van een 14-jarige dochter zou wekenlang tot 14 uur per dag hebben gewerkt om alles tijdig geleverd te krijgen.

“Managers proberen je over te halen om meer dagen en langer te werken omdat ze weten dat we zelfstandigen zijn”, verklaarde een anonieme bron aan ‘The Sun’. De werkdruk is naar verluidt enorm. “Alle pakketten moeten telkens uit het magazijn”, vertelde de bron.

Soms zou Norton zelfs alle dagen van de week gewerkt hebben. ‘s Morgens begon hij dan om 6 uur en werkte soms door tot 20 uur. Het loon voor al dat harde werk: 120 pond (omgerekend 140 euro) per dag.

Norton zou ongeveer twee jaar voor de koerierdienst hebben gewerkt. Een woordvoerder van DPD bevestigde de dood van de koerier aan ‘The Sun’: “Onze gedachten zijn op dit moment bij zijn familie en vrienden.”

Lees verder

Actueel

Zoon Peter R. de Vries is in levensgevaar

Royce de Vries, de zoon van Peter R. de Vries heeft een waarschuwing van de politie gekregen dat hij is levensgevaar is. Dit komt omdat hij de kroongetuigen van Nabil B. helpt als advocaat.

De politie heeft te horen gekregen dat er mensen zijn die Royce willen vermoorden. ,De enige reden die ik kan bedenken, is dat ik als advocaat de onschuldige zussen van Nabil B. heb bijgestaan in een civiele kwestie tegen de staat. Daar ben ik mee gestopt toen mijn vader was neergeschoten”, liet Royce aan het parool weten.

,,Ik deed dat uit veiligheidsoverwegingen anoniem, zó anoniem dat zelfs andere kantoorgenoten van niets wisten, maar de opsporingsdiensten zijn zo onzorgvuldig geweest het te laten uitlekken, waarna het ook nog eens in de media is gemeld.”

Hij dacht er gelijk aan om er niet mee door te gaan. ,,Door de aanslag op mijn vader is dat versneld en kwamen de zussen wéér zonder advocaat te zitten”, legt hij uit. ,,Ik heb mijn eigen familie in het ziekenhuis moeten beloven dat ik mijn handen volledig van de procedures voor de familie van Nabil B. zou aftrekken. Het was niet het moment om eigenwijs te zijn.”

,,Naar aanleiding van de dreiging die er momenteel kennelijk op mij rust, zijn veiligheidsmaatregelen getroffen en wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de herkomst van deze dreiging”, zegt De Vries. ,,Ik hoop met het naar buiten brengen van deze informatie de dreiging te doen stoppen.”

Lees verder
Advertisement

Trending