Connect with us

Actueel

Politie zet slimme camera’s in om appende automobilisten te beboeten

De slimme camera's die appende bestuurders gaan betrappen.

Vanaf maandag gaat het Openbaar Ministerie slimme camera’s inzetten om automobilisten die appen achter het stuur te beboeten. Eigenlijk speuren de camera’s naar bestuurders die tijdens het rijden hun telefoon vasthouden. Met de inzet van de camera heeft Nederland een primeur in Europa te pakken.

De gefotografeerde overtredingen worden dan automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Daar wordt de overtreding beoordeeld. Als de overtreding definitief is vastgesteld, ontvangt de automobilist een boete van 240 euro in de brievenbus.

Hoofd niet op foto

Het OM verduidelijkt dat de camera’s beelden maken van boven schijn naar beneden. Op die manier is het hoofd van de bestuurder niet zichtbaar, maar alleen het kenteken en de handen. Wanneer het systeem detecteert dat de automobilist een telefoon vasthoudt, gaan de beelden naar het CJIB. Een boa moet de overtreding dan definitief beoordelen. De foto’s zijn volgens het OM zo helder dat er een boete kan volgen.

De kentekenhouder heeft het recht om de bewuste foto op te vragen. Daarna kan de vermoedelijke overtreden beroep aantekenen.

Slimme camera's die appende bestuurders detecteren.

Openbaar Ministerie – Deze camera’s detecteren wanneer bestuurder telefoon vasthoudt.

Testperiode was groot succes

In Australië bleken de slimme camera’s al een groot succes. Ook de testperiode in Nederland was veelbelovend. Twee camera’s registreerden op één dag 400 bestuurders met een telefoon in de hand. De camera’s werken overigens dag en nacht en functioneren in alle mogelijke weersomstandigheden. Ze zijn ook nog eens eenvoudig te verplaatsen.

Voordien weinig efficiënte handhaving

De politie moest bellende of appende bestuurders tot dusver tegenhouden. Deze manier van handhaven vergt echter een grote capaciteit van de politie. Niet altijd even efficiënt dus. Het systeem met de slimme camera’s brengt daar verandering in. Verkeersofficier bij het OM, Achilles Damen, legt uit: “Daarmee krijg je het gevoel dat je altijd en overal bekeurd kan worden voor een overtreding. Dat moet het handheld telefoongebruik achter het stuur verminderen en de veiligheid op de weg vergroten.”

Lees verder

Actueel

Enorm groot drama op strand: Vrouw doorboord door strandparasol

In de Verenigde Staten heeft zich afgelopen woensdag een verschrikkelijk tafereel afgespeeld die het leven heeft gekost aan de 63-jarige Tammy Perreault. Het slachtoffer werd op een strand doorboord door een strandparasol en is overleden.

Het fatale ongeluk vond plaats op het Garden-City strand in Horry County (South-Carolina). Omstanders boden het slachtoffer direct hulp en trachtten de vrouw stabiel te houden totdat de hulpdiensten ter plaatse waren. Helaas voor iedereen mocht het niet meer baten.

Enorm drama op strand: Vrouw doorboord door strandparasol

De gemeenschap van Horry County is geschokt door de gebeurtenis. Een woordvoerder van de gemeente zegt: ”Dit is een verschrikkelijk verlies en we weten dat onze gemeenschap pijn lijdt. Onze gedachten zijn bij de familie en bij de vrienden van het slachtoffer.”

Strandparasol-slachtoffers

De US Consumer Product Safety Commission heeft bekendgemaakt dat ongevallen met parosols verre van zeldzaam zijn. Jaarlijks raken er naar schatting zo’n 3.000 mensen gewond door strandparasols.

Lees verder

Actueel

Gruwelijke moorden: Minderjarige jongen schiet moeder en haar twee kinderen dood

In New Hampshire werd een minderjarige jongen geboeid voor de moord op zijn moeder en haar twee kinderen van respectievelijk 1 en 4 jaar.

Het slachtoffer is Cassandra Sweeney, 25, en haar twee jonge kinderen, Benjamin (4 jaar oud) en Mason (1 jaar oud). Procureur-generaal John Formella zei dat de resultaten van het autopsierapport aantoonden dat alle drie de gezinsleden tegelijkertijd werden neergeschoten.

Het is niet bekend of de aanvaller zijn slachtoffers kende en wat het motief was voor deze gruwelijke moorden.

Het is ook onduidelijk of de minderjarige jongen als volwassene zal worden berecht. De vader van twee kinderen, alleen achtergelaten, plaatste een emotioneel bericht op Facebook. Hij wilde “iedereen bedanken voor hun hulp en steun” en zei verder dat de dingen nooit meer “normaal” zullen zijn. Sean’s vader zei dat hij niet meer heeft geslapen sinds de moorden van 3 augustus.

Lees verder

Actueel

Mannen opgepakt voor aanranding kinderen in zwembad De Stok

Twee mannen van 60 en 55 jaar zijn dinsdag opgepakt op verdenking van aanranding van twee minderjarigen in zwembad De Stok in Roosendaal.

Dat bevestigt de lokale politie. De feiten vonden dinsdag plaats omstreeks 18:30 uur. De verdachte van 55 heeft geen vaste verblijf- of woonplaats.

De mannen zitten in voorhechtenis, terwijl de politie de zaak onderzoekt.

Lees verder
Advertisement

Trending