Connect with us

Actueel

Blanke reggaemuzikanten mogen niet optreden omdat publiek zich ongemakkelijk voelt

reggaeband

In Bern is een optreden van een Zwitserse band afgelast, omdat sommige blanke reggaemuzikanten dreadlocks droegen. Het publiek voelde zich daar naar verluidt ongemakkelijk bij. De band is verbijsterd.

De band Lauwarm trad vorige week op in een restaurant. Verschillende bezoekers gaven aan dat ze zich ongemakkelijk voelden. Ze hadden er blijkbaar moeite mee dat sommige blanke bandleden dreadlocks hadden.

Er waren zelfs gasten die het niet kunnen vonden dat ze reggae speelden. Critici spreken van culturele toe-eigening, omdat reggae oorspronkelijk afkomstig is van de zwarte inheemse bevolking van Jamaica.

Daarom besloten de organisatoren om het concert af te blazen. Een verklaring leest: “We willen onze excuses aanbieden aan iedereen die zich ongemakkelijk voelde tijdens het concert.”

De bandleden zijn niet te spreken over de beslissing. Bandleider Dominik Plumettaz reageert: “We voelen ons beledigd dat niemand uit het publiek ons die avond heeft benaderd. De optredens van onze band gaan niet over provocatie of culturele toe-eigening. We laten ons inspireren door andere culturen en andere muziekstijlen, ontwikkelen deze verder en maken op die manier muziek.”