Connect with us

Actueel

Onrust over luierende walrus Freya die boten doet zinken

walrus

Walrus Freya haalde in oktober wereldwijd het nieuws toen ze een onderzeeër van de Koninklijke Marine uitkoos om te zonnebaden. De Marine vond het helemaal enig. Maar in het zuiden van Noorwegen, de nieuwe thuisbasis van het beestje, zijn ze minder fan.

De jonge walrus is al langer op rondtocht. Normaal kiezen haar soortgenoten het noordpoolgebied, maar Freya zoekt het liever wat zuidelijker. Na omzwervingen in de Nederlandse Waddenzee, uitstapjes naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken, is ze aanbeland in Noorwegen.

Nu veroorzaakt de gewoonte van Freya om op boten te gaan liggen in plaats van op ijsschotsen heel wat problemen. De walrus kiest namelijk kleine bootjes uit om te chillen. Talrijke bootjes zijn beschadigd en meerdere boten gezonken. Freya weegt immers minstens 600 kilogram. Mensen dienden al verzekeringsclaims in voor het ‘vandalisme’ door de luierende walrus.

Booteigenaren eisen dat ze vertrekt. Het zou overigens ook voor het welzijn van het dier zelf beter zijn dat ze weggaat.