Connect with us

Actueel

Eurocommissaris Timmermans wil herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers

Frans Timmermans

Eurocommissaris Frans Timmermans pleit voor een jaarlijkse herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers. Hij opperde het idee tijdens een ontmoeting met EU-klimaatministers in Praag.

Deze week is het precies een jaar geleden dat onze provincie Zuid-Limburg, Duitsland en België gebukt gingen onder zware overstromingen. Bij de buurlanden vielen er meer dan tweehonderd doden.

Timmermans noemt hen klimaatslachtoffers en voegt eraan toe dat er dagelijks in de hele wereld mensen sterven door de verandering van het klimaat. De Eurocommissaris liet optekenen: “Het is tijd dat we meer aandacht gaan besteden aan de slachtoffers van veranderende weerpatronen die worden veroorzaakt door de klimaatcrisis. We kunnen niet toestaan dat ze anoniem blijven of behandeld worden als een slachtoffer van een auto-ongeluk.”

Een van zijn collega’s verloor tijdens de overstromingen in de Belgische Ardennen zijn 15-jarige dochter. “Wij vierden net de zestiende verjaardag van onze dochter. Zij zal die nooit meemaken. Dat breekt je hart. Dit feit houdt me de hele tijd gefocust op dit onderwerp.”