Connect with us

Actueel

Kabinet pakt rokers aan: pakje sigaretten gaat tientallen euro’s kosten

roken

Als het aan het kabinet ligt, krijgen rokers binnenkort een enorme prijsverhoging voor sigaretten voorgeschoteld. Staatssecretaris voor Volksgezondheid Maarten van Ooijen stelt een prijs van 30 tot 47 euro per pakje in 2040 voor. Daarmee neemt hij een voorbeeld aan het Australisch ontmoedigingsbeleid.

Het nieuws is bevestigd door Haagse bronnen. De prijsverhoging zal stap voor stap gebeuren. Nu kost een pakje sigaretten ongeveer 8 euro. Dit mag volgens het regeerakkoord naar 10 euro worden gebracht.

Maar Van Ooijen wil nog een stapje verder gaan. Hij baseert zich op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat financiële prikkels om te stoppen met roken pas werken als het gaat om enorme prijsverhogingen. Dat is bijvoorbeeld in Australië reeds het geval. Nederland zou daarmee in Europa voorloper worden.

Onbetaalbaar

Uit een studie blijkt dat de helft van de rokers pas zal stoppen wanneer een pakje sigaretten praktisch onbetaalbaar is. Prijsmaatregelen zijn voor het kabinet dan ook heiligmakend om een rookvrije generatie te creëren.

Daarom denkt de staatssecretaris eraan om de prijs van een pakje sigaretten tegen 2040 op te schroeven naar 30 tot 47 euro.