Connect with us

Actueel

Net binnen: Rusland stopt met levering gas aan Nederland

gas

Het Russische staatsbedrijf Gazprom zet de levering van gas aan GasTerra per direct stop. De gashandelaar weigert immers om de rekeningen te betalen in roebels. Omdat ze elders gas inkochten, voorziet GasTerra geen problemen.

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten laat weten begrip te hebben voor GasTerra om niet in te gaan op de voorwaarde om te betalen in roebels. “Dit besluit heeft geen gevolgen voor de fysieke levering van gas aan de Nederlandse huishoudens. GasTerra heeft ter voorbereiding op deze situatie extra gas ingekocht.” Het kabinet gaat de situatie de komende weken wel in de gaten houden.

Eind maart eiste Rusland dat de betalingen in roebels moeten, en dat als antwoord op de westerse sancties. Eerder werden landen als Finland, Polen en Bulgarije al afgesloten van Russisch gas.

Directeur van de VEMW, de vereniging van grootverbruikers van energie, Hans Grünfeld bestempelt de beslissing van Gazprom als een flinke tegenvaller. Dit is volgens hem een volgende stap in de escalatie van de relatie met Rusland. “De volumes moeten weer worden aangevuld. Dit zal zijn gevolgen krijgen, er zal een nog groter beroep moeten worden gedaan op de schaarse energiebronnen.”