Connect with us

Actueel

Amalia breekt met traditie: dit is wat ze gaat studeren

Amalia

Vanaf september gaat prinses Amalia ‘Politics, Psychology, Law and Economics’ (PPLE) studeren aan de Universiteit van Amsterdam. De instelling prijst de studie als volgt: “De moderne wereld beter leren begrijpen.” De bachelor duurt drie jaar en verloopt compleet in het Engels.

Een van de studiedoelen is om je eigen vooroordelen te herkennen. Het eerste jaar krijgt ze vakken als recht en moraliteit, alsook politie, macht en bestuur. In het derde jaar gaan de studenten een half jaar naar het buitenland.

Decaan Radboud Winkels legt uit: “Bij complexe maatschappelijke uitdagingen volstaat het vaak niet om er maar met één blik naar te kijken. Kijk naar corona: als de politiek regels bedenkt om sociaal gedrag te veranderen, is alleen juridische kennis van de wet niet genoeg. Je moet ook weten over psychologie en over de economische consequenties. We proberen studenten te helpen om betere beslissingen te nemen.”

220 studenten van de 1.700 aanmeldingen zijn geaccepteerd. Amalia moest net zoals iedereen de selectieprocedure doorlopen.

In een instructiefilmpje beantwoorden studenten de eerste vraag over de nieuwe studie van Amalia. “Zijn PPLE-studenten nerds?” Een student antwoordt lachend: “We houden er hier van om te leren, ja. Als je dat een nerd wil noemen, doe dat dan maar.”