Connect with us

Actueel

Je wordt nu aangemoedigd om fooi te geven! Nieuw pinapparaat vereist jouw keuze.

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Mogelijk ben je al in aanraking gekomen met de splinternieuwe pinautomaat van Lightspeed.

Deze innovatieve machine biedt klanten in de horeca direct de mogelijkheid om te beslissen of ze fooi willen geven en zo ja, hoeveel.

Fooi
Voordat je kunt afrekenen, toont het apparaat eerst een keuzemenu waarin je moet aangeven hoeveel fooi je wilt geven. Dit kan als enigszins dwingend worden ervaren.

Fooi
In de horeca is het gebruikelijk om fooi te geven als waardering voor de service van het personeel of als blijk van tevredenheid over bijvoorbeeld het eten.

In een tijd waarin steeds meer mensen financiële uitdagingen ervaren, heeft ontwikkelaar Lightspeed een nieuwe pinautomaat geïntroduceerd.

Het betreft een apparaat waarmee je fooi nu gewoon via de pinbetaling kunt geven.

Voordat je betaalt, biedt de machine je de keuze om te bepalen of en hoeveel extra geld je wilt geven. Er zijn vijf opties waaruit je kunt kiezen:

10%
12%
15%
Aangepast bedrag
Geen fooi
‘Niet correct’
Veel mensen uiten kritiek op deze vorm van ‘druk uitoefenen’. Het geven van extra geld zou een persoonlijke keuze moeten zijn en niet opgelegd moeten worden.

Vier van de vijf opties betreffen namelijk fooi, wat klanten snel kan aanzetten om toch iets extra’s te geven.

Bij de koffiezaak Livingstone in Amersfoort zijn ze daarentegen enthousiast over het nieuwe pinapparaat.

Eigenaar Daniel de Boer wilde bewust onderzoeken of mensen dit als hinderlijk ervaren.

Hij erkent echter ook: “Onbewust heeft het natuurlijk wel enig effect. Het personeel waardeert dit enorm. We ontvangen nu meer fooi.”

Een klant die wordt gevraagd naar zijn ervaring, voelt zich enigszins overrompeld.

Hij vraagt zich af: “Hé, fooi? Mag ik dat niet zelf bepalen?”

Het onderwerp fooi lijkt dus uiteenlopende reacties op te roepen onder mensen.

Wat vind jij van dit nieuwe pinapparaat? Laat je mening achter in de reacties!

Charlotte de Vries (1990) is een ervaren journalist en redactrice met een specialisatie in maatschappelijke trends en digitale cultuur. Na haar studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière bij een toonaangevend mediaplatform, waar ze zich verdiepte in de impact van technologie op de samenleving. Met haar scherpe analytische blik en talent voor storytelling groeide ze uit tot een invloedrijke stem in de journalistiek. Charlotte heeft gewerkt voor diverse nationale en internationale nieuwsmedia en is een vaste columnist bij meerdere opiniebladen. Haar focus ligt op sociale media, online desinformatie en de invloed van AI op journalistiek. Sinds 2024 is Charlotte een belangrijke kracht binnen ons redactieteam. Ze staat bekend om haar diepgravende achtergrondverhalen en scherpe interviews met experts. Naast haar werk als journalist geeft ze lezingen over digitale ethiek en mediageletterdheid. In haar vrije tijd is Charlotte een liefhebber van literatuur en stedentrips. Ze gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek en zet zich in om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.