Connect with us

Actueel

Hoogste stijging basispremie ooit: “Dit ga jij in 2024 betalen:

Klanten van zorgverzekeraar DSW worden geconfronteerd met een aanzienlijke premieverhoging van 11,50 euro per maand voor hun basisverzekering vanaf januari 2024.

Dit is de eerste keer dat een verzekeraar zo’n aanzienlijke premiestijging doorvoert. De basispremie bij DSW zal vanaf dat moment 149,50 euro per maand bedragen, wat tot verontwaardiging heeft geleid bij verzekerden.

DSW rechtvaardigt deze verhoging door te verwijzen naar de aanzienlijke stijging van de zorgkosten en loonkosten, waarvoor de consument nu moet opdraaien.

De verzekeraar benadrukt dat de betaalbaarheid van de zorg haar grenzen heeft bereikt en stelt dat er drastische veranderingen nodig zijn om de toegankelijkheid van de zorg in de toekomst te waarborgen.

De premiestijging bij DSW is in lijn met de raming die het kabinet op Prinsjesdag heeft aangekondigd.

In voorgaande jaren gebruikte DSW nog reserves om de premie laag te houden, maar dat is nu niet langer mogelijk.

De directie van DSW wijst erop dat het huidige zorgstelsel technisch gezien niet houdbaar is op de lange termijn.

Ze benadrukken dat er meer nadruk moet worden gelegd op gezondheid, gelijke kansen en bestaanszekerheid in samenwerking met verschillende domeinen om de vraag naar zorg en ondersteuning te verminderen.

DSW stelt voor om zorgcontracten regionaal te regelen, waarbij twee zorgverzekeraars per regio worden aangewezen om het voortouw te nemen.

Een ander voorstel is om de financiering van de zorg minder te baseren op productie en meer op het toegankelijk houden van de zorg.

DSW zal in de komende periode geen reclame maken om nieuwe verzekerden aan te trekken en zal niet langer samenwerken met bepaalde vergelijkingssites.

Het geld dat normaal naar deze vergoedingen zou gaan, wil DSW liever aan de zorg besteden. De directeur van DSW, Aad de Groot, waarschuwt dat aanhoudende premiestijgingen op de lange termijn zullen leiden tot een grotere druk op de solidariteit, meer mensen die zorg vermijden en een groeiende gezondheidskloof, wat de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg voor een groeiende groep mensen in gevaar kan brengen. Dit vereist volgens hem fundamenteel andere keuzes.