Connect with us

Actueel

KNO-arts onthult: Alleen dit werkt tegen oorpijn in het vliegtuig

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Vliegreizen, we maken ze allemaal wel eens. Zelfs nu er veel discussie is over klimaatverandering, gaan we deze zomer massaal op vakantie met het vliegtuig.

Maar wat minder leuk is tijdens een vlucht, is natuurlijk oorp!jn. Wat kun je eigenlijk echt doen om hier vanaf te komen?

KNO-arts
Er zijn talloze trucjes bekend die zouden moeten helpen bij het voorkomen van oorpijn tijdens een vliegreis.

Helaas werken niet al deze trucjes even goed. Dit is iets wat velen van ons waarschijnlijk al hebben ondervonden.

Het Nieuwsblad heeft een KNO-arts geraadpleegd om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Dokter Nele Lemkens, een specialist van het ZOL in Genk, legt uit waar oorp!jn tijdens het vliegen vandaan komt. Belangrijker nog, ze vertelt ook hoe je hiermee kunt omgaan.

Niet natuurlijk
Lemkens legt uit: “Mensen zijn in principe niet ontworpen om te vliegen of te duiken. Wat er precies gebeurt, is als volgt: je middenoor is een afgesloten ruimte met aan de buitenkant het trommelvlies en aan de binnenkant een buis die de middenoorholte met de neus verbindt.”

“Door het hoogteverschil verandert de druk om je heen, terwijl de druk in het middenoor hetzelfde blijft.

Hierdoor neemt de druk op je trommelvliezen toe en dat veroorzaakt oorp!jn.” Uiteraard heeft niet iedereen hier last van, het verschilt per persoon.

Dit werkt niet
Dokter Lemkens vertelt ons eerst waar we beter mee kunnen stoppen. Soms wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat het dragen van oordopjes kan helpen. Dit is echter complete onzin.

“Het probleem bevindt zich achter het trommelvlies. Of je nu wel of geen oordopjes draagt, het drukverschil zal nog steeds aanwezig zijn. Je oren afsluiten heeft geen enkele zin.”

Het bedekken van je oren met plastic bekertjes werkt ook niet. “Het idee hierachter is dat je de druk van je oren afsluit en buiten het bekertje houdt.

Maar deze methode is niet waterdicht. Bovendien is het ook niet bepaald prettig om zo in het vliegtuig te zitten.”

Dit moet je doen!
Maar wat werkt dan wel? “Allereerst moet je veel slikken en geeuwen. Dit helpt om lucht door de buis van Eustachius te laten stromen.

Door veel te drinken of op snoepjes te zuigen, kun je veel ongemak voorkomen. Kauwgom kauwen is ook een goed idee, omdat dit de druk in je kaak helpt verminderen.”

Wat echt helpt, is neusspray! “Als je een half uur voor het opstijgen en landen neusspray gebruikt, zul je nauwelijks last hebben van oorp!jn.

De neusspray zorgt ervoor dat de buis van Eustachius ontzwelt, waardoor de druk op je oren wordt verminderd.

Als je dit een interessant artikel vindt, laat dan zeker een reactie achter in de commentaren en deel dit artikel op Facebook, zodat meer mensen het kunnen lezen!

Charlotte de Vries (1990) is een ervaren journalist en redactrice met een specialisatie in maatschappelijke trends en digitale cultuur. Na haar studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière bij een toonaangevend mediaplatform, waar ze zich verdiepte in de impact van technologie op de samenleving. Met haar scherpe analytische blik en talent voor storytelling groeide ze uit tot een invloedrijke stem in de journalistiek. Charlotte heeft gewerkt voor diverse nationale en internationale nieuwsmedia en is een vaste columnist bij meerdere opiniebladen. Haar focus ligt op sociale media, online desinformatie en de invloed van AI op journalistiek. Sinds 2024 is Charlotte een belangrijke kracht binnen ons redactieteam. Ze staat bekend om haar diepgravende achtergrondverhalen en scherpe interviews met experts. Naast haar werk als journalist geeft ze lezingen over digitale ethiek en mediageletterdheid. In haar vrije tijd is Charlotte een liefhebber van literatuur en stedentrips. Ze gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek en zet zich in om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.