Connect with us

Viraal

Dierenwelzijnsorganisaties smeken om elastiekjes van wegwerpmondkapjes door te knippen

Zeemeeuw verstrikt in mondkapje

Alsmaar meer landen bannen het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik. De berg plastic afval was aan het verminderen, maar toen sloeg het coronavirus ongenadig toe.

Ieder jaar belandt er acht miljoen ton plastic in onze oceanen, en daarvan zijn duizenden dieren het slachtoffer. Tijdens de pandemie is de situatie helaas erger geworden. Dat heeft te maken met de toename van mondkapjes voor eenmalig gebruik.

De mondkapjes zijn er natuurlijk om mensen te beschermen, maar voor wilde dieren kunnen ze helaas dodelijk zijn. In het Verenigd Koninkrijk is een zeemeeuw aangetroffen met een mondkapje rond zijn pootjes gewikkeld. Een medewerker van het RSPCA kon het vogeltje gelukkig bevrijden en weer vrijlaten.

Nadat er talrijke meldingen waren over dieren die verstrikt zaten in de elastiekjes van wegwerpmondkapjes roept de RSCPA mensen op om de elastiekjes door te knippen.

Hartverscheurende incidenten

De RSPCA laat weten: “We hebben te maken gekregen met 900 hartverscheurende incidenten van dieren die sinds het begin van de lockdown in zwerfafval verstrikt zaten, inclusief dieren die gevangen zaten in mondkapjes.”

Met het toenemend gebruik van mondkapjes voor eenmalig gebruik, is het belangrijk dat personen beseffen dat er ook gevaren zijn voor dieren.

De coronacrisis zorgde voor een toename van zwerfvuil. Zo drijven er wegwerphandschoenen en mondkapjes in onze oceanen. Ook op de stranden worden ze gevonden.

“Binnenkort zijn er wellicht meer maskers in de Middellandse Zee dan kwallen!”, liet de Franse organisatie Opération Mer Propre weten.

De Britse dierenbescherming vraagt dan ook om het milieu te beschermen door verpakkingen, blikjes en plastic flessen te recycleren en in stukjes te snijden. Ook vragen ze om herbruikbare mondkapjes te gebruiken.