Connect with us

Actueel

Zeer verdrietig nieuws over Jerney Kaagman (77)

Het nieuws rondom Jerney Kaagman, de iconische zangeres van Earth & Fire en voormalig jurylid van Idols, heeft veel mensen geraakt. Op 77-jarige leeftijd kampt Jerney met de verwoestende effecten van de z1ekte van Parkinson, die in 2012 bij haar werd vastgesteld. Haar gezondheid is de afgelopen jaren dusdanig verslechterd dat ze niet in staat zal zijn om een eerbetoon aan haar voormalige band Earth & Fire bij te wonen, wat voor veel van haar fans en bewonderaars een bijzonder emotioneel moment is.

Een Leven met Parkinson

Net als de Nederlandse zanger Rob de Nijs, vecht Jerney Kaagman al jaren tegen de ongeneeslijke z1ekte van Parkinson. De z1ekte heeft haar leven drastisch veranderd en beperkt haar nu tot haar huis in Blaricum, waar ze de hele dag wordt verzorgd. Hoewel ze medicatie krijgt om het z1ekteproces te vertragen, is het duidelijk dat de z1ekte haar steeds meer in zijn greep krijgt. Haar zelfstandigheid wordt steeds verder ingeperkt, en haar gezondheid verslechtert langzaam maar zeker.

Toch blijft Jerney sterk en probeert ze zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. In haar huis in Blaricum hoopt ze haar laatste dagen in relatieve rust door te brengen. Ondanks de voortdurende zorg en ondersteuning, erkent de zangeres dat ze de strijd tegen de z1ekte uiteindelijk zal verliezen. Maar ze blijft vastberaden om het leven zo waardig mogelijk te blijven leiden, zolang haar gezondheid dat toelaat.

De Impact van Earth & Fire en het Eerbetoon

Jerney Kaagman maakte in de jaren ’70 en ’80 furore als de leadzangeres van de iconische Nederlandse band Earth & Fire. De band, opgericht in 1968, scoorde meerdere grote hits, zoals WeekendMemories, en Seasons. Deze nummers hebben generaties van muziekfans geraakt en Earth & Fire wordt nog steeds beschouwd als een van de meest invloedrijke Nederlandse bands uit die tijd. Jerney werd het boegbeeld van de band, zowel vanwege haar krachtige stem als haar opvallende podiumuitstraling.

Naast haar succes als zangeres werd Jerney ook geliefd door haar rol als jurylid bij de talentenjacht Idols, waar ze een scherp maar rechtvaardig oordeel velde over de kandidaten. Haar muzikale expertise en charisma maakten haar tot een geliefd figuur in de Nederlandse muziekscene.

Helaas kreeg Jerney in 2012 de diagnose Parkinson, wat haar muzikale carrière abrupt afremde. Desondanks blijft haar invloed op de Nederlandse muziek onmiskenbaar, en de bewondering voor haar blijft bestaan.

In november van dit jaar zal er een eerbetoon worden georganiseerd voor de band Earth & Fire, waar veel van Jerney’s fans naar uitkijken. Het initiatief komt van Ronald Platier, een grote fan van de band, die onlangs besloot een fanclub op te richten. Deze bijeenkomst zal in het teken staan van de band en haar nalatenschap, en er zullen verschillende herinneringen en memorabilia van Earth & Fire worden gedeeld. Een bijzonder onderdeel van het eerbetoon is de veiling van persoonlijke eigendommen van Jerney, waaronder kledingstukken, waarvan de opbrengst zal worden gedoneerd aan ParkinsonNL, een stichting die zich inzet voor onderzoek naar en de behandeling van Parkinson.

De Moeilijke Realiteit: Te Z1ek om Aanwezig te Zijn

Ondanks haar lange en indrukwekkende carrière en het grote respect dat ze geniet, zal Jerney helaas niet in staat zijn om persoonlijk bij het eerbetoon aanwezig te zijn. Haar z1ekte is inmiddels zo vergevorderd dat het te vermoeiend en te moeilijk is om fysiek deel te nemen aan de bijeenkomst. Haar vrienden en fans begrijpen dit, maar het blijft een trieste realiteit.

Volgens Ronald Platier, de oprichter van de fanclub, zal Jerney, als haar gezondheid het toelaat, via een videoconferentie deelnemen aan de bijeenkomst. Dit zou haar de kans geven om, ondanks haar fysieke afwezigheid, toch iets mee te krijgen van het eerbetoon dat haar zo dierbaar is. Platier voegde eraan toe dat Jerney snel moe wordt en dat ze niet altijd heldere momenten heeft. Deze vermoeidheid en verwarring zijn typerend voor de latere stadia van Parkinson, en maken het voor haar steeds moeilijker om betrokken te blijven bij dit soort evenementen.

Het Verlies van Haar Man: Verdriet in Haar Persoonlijk Leven

Het afgelopen decennium is extra zwaar geweest voor Jerney, niet alleen vanwege haar strijd tegen Parkinson, maar ook door het verlies van haar echtgenoot, Bert Ruiter. Bert, die zelf bassist was bij Earth & Fire, overleed in 2022 aan de gevolgen van slokdarmkanker. Zijn d00d liet een enorme leegte achter in het leven van Jerney, en het verdriet om zijn verlies heeft haar z1ekte waarschijnlijk verergerd.

Bert en Jerney deelden niet alleen hun leven samen, maar ook hun liefde voor muziek. Ze speelden jarenlang samen in Earth & Fire en vormden een krachtig koppel, zowel op als buiten het podium. Het verlies van Bert heeft Jerney diep geraakt, en het is nog een herinnering aan de vergankelijkheid van het leven en de moeilijkheden die ze heeft moeten doorstaan.

Een Moedig Voorbeeld voor Velen

Ondanks de fysieke beperkingen en de pijn die de z1ekte met zich meebrengt, blijft Jerney Kaagman een voorbeeld van moed en doorzettingsvermogen. Haar leven en carrière hebben talloze mensen geïnspireerd, en zelfs nu ze wordt geconfronteerd met de eindfase van haar z1ekte, blijft ze bewonderd worden om haar kracht en haar nalatenschap.

Haar openheid over haar z1ekte heeft bijgedragen aan het vergroten van het bewustzijn rondom Parkinson, een z1ekte die wereldwijd miljoenen mensen treft. Haar beslissing om haar persoonlijke bezittingen te veilen ten behoeve van ParkinsonNL toont haar vastberadenheid om, zelfs in deze moeilijke tijd, bij te dragen aan een goed doel dat haar na aan het hart ligt.

De Toekomst voor Jerney

Hoewel de toekomst voor Jerney Kaagman onvermijdelijk getekend is door de z1ekte van Parkinson, is het duidelijk dat haar impact op de muziekwereld en haar fans blijvend zal zijn. Haar nalatenschap als een van de grootste Nederlandse zangeressen blijft levendig, en haar bijdragen aan de muziek zullen nog vele jaren worden herinnerd.

De komende fanclubbijeenkomst zal een belangrijke mijlpaal zijn in de viering van haar leven en werk. Hoewel het tragisch is dat Jerney er niet fysiek bij kan zijn, zal haar aanwezigheid op een andere manier voelbaar zijn. Fans zullen herinneringen ophalen aan haar muzikale carrière, haar indrukwekkende stem en haar sterke persoonlijkheid. Het feit dat de opbrengst van de veiling naar een stichting gaat die zich inzet voor onderzoek naar Parkinson, is een passend eerbetoon aan een vrouw die zoveel heeft gegeven aan de muziek en aan de mensen om haar heen.

Een Oproep tot Steun

Voor iedereen die Jerney Kaagman wil steunen in deze moeilijke tijd, is er de mogelijkheid om via sociale media berichten van liefde en steun achter te laten. Fans worden aangemoedigd om hun waardering voor haar werk en haar strijd tegen de z1ekte van Parkinson te delen. Deze steun kan haar helpen te weten dat ze niet alleen is, en dat haar nalatenschap nog steeds wordt gekoesterd door velen.

Conclusie: Een Eerbetoon aan een Legende

Jerney Kaagman is een icoon in de Nederlandse muziekwereld, en hoewel haar z1ekte haar leven heeft veranderd, blijft haar impact onverminderd groot. Het nieuws dat ze te z1ek is om het eerbetoon aan Earth & Fire bij te wonen, is hartverscheurend voor haar fans, maar het is ook een herinnering aan de kwetsbaarheid van het leven. Jerney blijft echter strijden met moed en vastberadenheid, en haar nalatenschap als een van de grootste zangeressen van Nederland zal blijven voortleven.

Key Points:

  • Jerney Kaagman, de legendarische zangeres van Earth & Fire, lijdt al sinds 2012 aan de z1ekte van Parkinson en haar gezondheid is sindsdien aanzienlijk verslechterd.
  • Een fanclub zal in november een eerbetoon organiseren aan Earth & Fire, maar Jerney zal hier vanwege haar z1ekte niet fysiek bij aanwezig kunnen zijn.
  • Jerney’s persoonlijke bezittingen zullen worden geveild en de opbrengsten gaan naar ParkinsonNL, een stichting die onderzoek naar de z1ekte van Parkinson ondersteunt.
  • Jerney blijft een bron van inspiratie voor velen, ondanks haar z1ekte en het verlies van haar echtgenoot Bert Ruiter in 2022.
  • Haar nalatenschap in de muziekwereld en haar strijd tegen Parkinson zullen nog vele jaren herinnerd en gewaardeerd worden.