Connect with us

Wonen

Dit is hoe vaak je je airfryer zou moeten schoonmaken

De laatste jaren zijn airfryers enorm populair geworden. Ze zijn overal op sociale media te zien, met eindeloze recepten en handige tips voor het bereiden van smakelijke gerechten. Maar ondanks de lof die je je airfryer bezingt, geef je hem misschien niet de aandacht die hij verdient.

Verwaarlozing van je Airfryer

Het is makkelijk om de airfryer te vergeten terwijl je geniet van je knapperige halloumi of een ‘gezonde’ frittata. Vaak laten we hem ongezien staan, met kruimels en kaasresten die zich ophopen in de bak. We zijn allemaal wel eens schuldig aan het uitstellen van het schoonmaken, tot de volgende keer dat we hem weer nodig hebben. Toch is het cruciaal om je airfryer na elk gebruik goed schoon te maken, om ervoor te zorgen dat hij langer meegaat.

Regelmatig Onderhoud

Volgens BBC Good Food moet je het mandje van de airfryer elke keer schoonmaken om te voorkomen dat vuil en vet zich aan de bakwand hechten. Kleine kruimels kunnen snel aan de binnenkant van het apparaat vastbakken, dus het is belangrijk om deze na elk gebruik te verwijderen.

Het wordt aangeraden om het apparaat en de verwarmingselementen af en toe grondig schoon te maken. Voor het schoonmaken heb je maar een paar huishoudelijke artikelen nodig: afwasmiddel, baking soda, allesreiniger, een oude tandenborstel en een zachte spons of doek.

Stapsgewijze Reiniging

  1. Zet de Airfryer Uit: Zorg ervoor dat je airfryer is uitgeschakeld en van de stroom is gehaald. Dit voorkomt ongelukken.
  2. Laat Afkoelen: Als je net iets hebt gekookt, laat het apparaat dan eerst afkoelen voordat je begint met schoonmaken.
  3. Verwijder Onderdelen: Haal alle verwijderbare onderdelen uit de airfryer en verwijder de componenten. Reinig elk onderdeel met warm water en afwasmiddel, gebruik de zachte kant van de spons of doek om in elke opening van het mandje te komen.
  4. Let Op de Coating: Gebruik geen ruwe kant van de spons, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen.
  5. Verwijder Hardnekkige Resten: Voor aangebakken kruimels kun je een pasta maken van baking soda en water. Breng deze pasta aan op de hardnekkige plekken en laat het 20 minuten intrekken. Als je haast hebt, kun je het ook voorzichtig met een tandenborstel borstelen. Spoel de onderdelen daarna goed af en laat ze drogen.

Klaar voor Gebruik

En voilà, je airfryer is weer als nieuw en klaar voor je volgende maaltijd! Door regelmatig onderhoud kun je ervoor zorgen dat je airfryer optimaal blijft functioneren en langer meegaat. Dus, geef je airfryer de zorg die hij verdient, en hij zal je blijven voorzien van heerlijke gerechten!