Connect with us

Viraal

Onderzoek: Vet in bloed beschermt tegen allergieën, eczeem en astma

Vetten in het bloed beschermen tegen astma, eczeem en andere allergische aandoeningen. Dat blijkt uit een studie van LUMC-onderzoekers Koen Dekkers en Bas Heijmans.

Vetten, zoals cholesterol en triglyceriden, dempen de werking van genen die belangrijk zijn in de ontwikkeling van allergieën. Dekkers en Heijmans zagen dat vet vooral de werking van genen onderdrukt actief in een bepaald type van immuuncellen: de basofielen. Die produceren dan weer histamine. Dit is een stof die een sleutelrol speelt bij het opwekken van allergische reacties.

Tot hun grote verbazing bleek uit het onderzoek dat de impact van vet op de ontwikkeling van allergische reacties veel groter is dan op het hart en de bloedvaten.

Verzadigde of onverzadigde vetten

Heijmans geeft wel aan dat verder onderzoek noodzakelijk is. “Zijn het vooral de gezonde, onverzadigde vetzuren? Dat zou goed nieuws zijn. Of toch de ongezonde, verzadigde vetzuren?” Dat zou dan uiteindelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van een therapie. Patiënten met allergieën hebben misschien voordeel bij het toedienen van vetzuren die voorkomen in triglyceriden. Maar zo ver is het nog lang niet.