Connect with us

Overig

Wetenschap beweert: Op je kleinkinderen babysitten kan leiden tot een langer leven

Goed nieuws voor alle toegewijde grootouders! De wetenschap beweert wat we wellicht allemaal al wisten: op je kinderen babysitten is goed voor je gezondheid. Het is zelfs zo goed dat het je leven kan verlengen!

Tot deze conclusie komt een studie van meer dan 500 personen ouder dan 70 in Berlijn. Het mortaliteitsrisico zou numeriek gesproken 37 procent lager zijn dan bij mensen van dezelfde leeftijd die niet op kinderen passen.

Het perfecte excuus!

Dat is best indrukwekkend! Als je op zoek was naar een excuus om je kleinkinderen wat meer te zien, krijg je het hier op een dienblaadje.

Maar waarom is dat zo? Wetenschappers zeggen dat voor je kleinkinderen zorgen je een doel geeft om zowel mentaal als fysiek actief te blijven.

En volgens Sonja Hilbrand, een van de auteurs van de studie en doctoraatsstudent aan het departement psychologie aan de Universiteit van Bazel, zou het ook evolutionaire redenen kunnen hebben.

Hoe werd het onderzoek gevoerd? Deelnemers werd gevraagd naar hun frequentie van het ‘zorgen voor anderen’ gedurende de laatste 12 maanden.

Zorg verlenen werd gedefinieerd als: ‘Het zorgen voor of iets doen met een kleinkind, zonder de aanwezigheid van de ouders’. Dat kreeg dan een score van 1 (nooit) tot 7 (elke dag).

De mortaliteit werd dan gemeten vanaf het ogenblik van het interview tot het overlijden van de betrokken persoon.

Uiteraard maakt voor je kleinkinderen zorgen je gelukkiger, maar het kan dus ook leiden tot een langere levensverwachting! Voor ons klinkt dit compleet logisch.

Babysit jij wel eens op je kleinkinderen? En hoe vaak dan? Het is zo belangrijk om een hechte band met je kleinkinderen op te bouwen, want het is iets wat de kleintjes voor de rest van hun leven zullen koesteren. En deze studie geeft je nog meer redenen om meer tijd door te brengen met oma en opa!