Connect with us

Lifestyle

Nooit meer een kater dankzij deze nieuwe methode

Het klinkt misschien als een vreemde oplossing voor een kater, maar het zou wel eens kunnen werken. In de loop der jaren zijn er talloze remedies voor een kater ontwikkeld. Van een stevige maaltijd, het drinken van Lucozade tot de beproefde methode van ‘hair of the dog’, waarbij je weer een drankje doet om de kater te verzachten.

Een kater kan flink wat invloed hebben op hoe je lichaam functioneert. Het type kater dat je ervaart hangt vaak af van wat je de avond ervoor hebt gedronken. Ondanks dat elke kater vervelend is, zijn er verschillende remedies op de markt die zouden moeten helpen de gevolgen te verlichten.

Wat is deze nieuwe remedie?

Een team van onderzoekers aan de Zwitserse universiteit ETH Zürich heeft een gel ontwikkeld die mogelijk kan helpen om de symptomen van een kater te verminderen.

Hoe werkt de gel? Het bestaat uit wei-eiwitfibrillen, zout en water, wat het product tot een gel maakt. Wei is een bijproduct van de kaasproductie, dus deze katerremedie is op basis van zuivel.

Daarnaast bevat de gel ijzer, glucose en zelfs goud (ja, echt goud). Het idee is dat de gel de afbraak van alcohol van je lever naar je spijsverteringskanaal verschuift. Dit betekent dat de lever minder van een stof genaamd acetaldehyde aanmaakt, die bijdraagt aan een kater.

Zijn er nadelen aan deze gel?

Ja, er zijn enkele kanttekeningen. Je moet van tevoren plannen als je hoopt dat deze gel je kater zal verlichten. De gel werkt alleen als er nog alcohol in je maag-darmkanaal aanwezig is, dus het helpt niet bij alcoholvergiftiging, wat een veel ernstiger probleem is dan een kater.

Daarnaast is de gel nog niet volledig ontwikkeld. Hoewel het veelbelovend klinkt, is de gel nog niet klaar voor gebruik door mensen.

Wat zeggen de wetenschappers?

Op dit moment blijkt de gel te werken bij muizen die alcohol kregen. Het aanbrengen van de gel 30 minuten na het drinken verminderde het alcoholgehalte in de muizen met 40 procent, en vijf uur later waren de bloedalcoholniveaus met maar liefst 56 procent gedaald.

Professor Raffaele Mezzenga van het Laboratorium voor Voedings- en Zachte Materialen aan ETH Zürich zegt: “Het is gezonder om helemaal geen alcohol te drinken. Maar de gel kan bijzonder interessant zijn voor mensen die niet volledig willen stoppen met alcohol, maar ook niet willen dat hun lichaam wordt belast door de effecten van alcohol.”

Wanneer kan de gel beschikbaar zijn voor mensen?

Onderzoekers werken momenteel aan het eetbaar maken van de gel en hebben ook een patent aangevraagd. Er moeten echter nog veel tests worden uitgevoerd voordat het product klaar is voor gebruik door mensen.

Dus, hoewel deze remedie veelbelovend klinkt, is het onwaarschijnlijk dat je binnenkort al van deze nieuwe katerremedie kunt profiteren.