Connect with us

Actueel

Max Verstappen maakt korte metten met Lando Norris: dit is nu het verschil in punten

Na een pauze van vier weken keerde de Formule 1 terug met de Grote Prijs van de Verenigde Staten, gehouden op het Circuit of the Americas in Austin. Het raceweekend startte meteen met de vierde sprintrace van het seizoen 2024, waarin de coureurs een extra kans kregen om punten te scoren en zich beter te positioneren voor de hoofdwedstrijd op zondag.

max verstappen

Spannende Strijd tussen Verstappen en Norris

Na zijn indrukwekkende overwinning in Singapore kwam Lando Norris vol goede moed naar Austin. Dankzij zijn zege in Singapore had hij de voorsprong van Max Verstappen in het wereldkampioenschap teruggebracht naar 52 punten, wat de titelstrijd nieuw leven inblies. Met nog zes races te gaan leek er weer spanning in de lucht te hangen. Norris hoopte tijdens de sprintrace in Austin terrein goed te maken op zijn Nederlandse rivaal en de jacht op zijn eerste wereldtitel voort te zetten.

Helaas voor Norris verliep de sprintrace niet zoals hij had gehoopt. Hoewel hij sterk begon, wist hij geen terrein te winnen op Verstappen en eindigde hij als derde. Verstappen daarentegen bewees opnieuw waarom hij de te kloppen man is door de sprintrace overtuigend te winnen. Hiermee vergrootte hij zijn voorsprong in het kampioenschap verder en kwam hij weer een stap dichter bij een nieuwe titel.

Dominantie van Verstappen in de Verenigde Staten

Verstappen heeft de afgelopen jaren laten zien dat hij bijzonder sterk is op Amerikaanse bodem. Hij heeft namelijk de laatste drie edities van de Grand Prix van de Verenigde Staten op zijn naam geschreven en wist vorig jaar ook al de sprintrace in Austin te winnen. Dit weekend voegde hij daar opnieuw een overwinning aan toe door wederom de sprintrace te domineren. Het lijkt erop dat het circuit in Austin hem goed ligt, en dat maakt hem een geduchte tegenstander voor de race op zondag.

Terwijl Verstappen zijn grip op het kampioenschap verstevigde, wist Norris dat zijn kansen kleiner werden. Hoewel McLaren het dit seizoen goed doet, blijft het een zware uitdaging om de dominantie van Verstappen en zijn Red Bull-team te doorbreken. Toch blijft Norris vastberaden en zal hij de komende races alles op alles zetten om zijn titelaspiraties levend te houden.

max verstappen

McLaren Komt Sterk Terug

Het seizoen 2024 lijkt voor McLaren een ommekeer te zijn. Waar het team in de eerste helft van het seizoen soms wisselvallig presteerde, is het in de tweede helft sterk teruggekomen. Het hoogtepunt tot nu toe was Norris’ overwinning in Singapore, waar hij met zijn overwinning een duidelijk signaal afgaf dat hij nog steeds een serieuze titelkandidaat is. Zijn teamgenoot, Oscar Piastri, behaalde in diezelfde race de derde plaats, wat aantoont dat McLaren op volle kracht is teruggekeerd in de strijd om de podiumplaatsen.

Het succes van McLaren in Singapore en de sterke prestaties in de daaropvolgende races laten zien dat het team duidelijke stappen heeft gezet. Hoewel Verstappen voorlopig de te kloppen man blijft, is McLaren erin geslaagd om zijn positie als koploper te bedreigen en blijft het een belangrijke speler in de titelstrijd.

Veranderingen bij Mercedes: Afscheid van Hamilton

Bij Mercedes spelen er ondertussen andere belangrijke ontwikkelingen. Lewis Hamilton en George Russell maken zich op voor hun laatste races samen als teamgenoten. Het is inmiddels bevestigd dat Hamilton volgend jaar de overstap zal maken naar Ferrari, wat betekent dat het einde van een tijdperk voor Mercedes nadert. De samenwerking tussen Hamilton en Russell is de afgelopen seizoenen niet altijd vlekkeloos verlopen, maar beide coureurs zullen hun tijd als teamgenoten graag op een positieve manier willen afsluiten.

Het vertrek van Hamilton markeert een belangrijke verandering voor Mercedes, dat jarenlang domineerde in de Formule 1. Met de aankondiging van Hamilton’s overstap naar Ferrari kijkt de hele sport uit naar hoe hij zich zal aanpassen aan zijn nieuwe team en wat dit zal betekenen voor de dynamiek van het kampioenschap in 2025.

max verstappen

Liam Lawson Krijgt Kans bij AlphaTauri

Een ander belangrijk nieuwtje uit de paddock dit weekend was de bevestiging dat Liam Lawson, de talentvolle Nieuw-Zeelandse coureur, de rest van het seizoen zal racen voor AlphaTauri. Hij vervangt Daniel Ricciardo, die door een blessure niet in staat is om te racen. Dit biedt Lawson een geweldige kans om zijn talent op het hoogste niveau van de autosport te laten zien en zijn potentieel als toekomstige vaste coureur te bewijzen.

Lawson heeft al eerder indruk gemaakt tijdens zijn optredens als invaller, en veel fans kijken uit naar wat hij kan laten zien in de resterende races van het seizoen. Voor AlphaTauri is het een kans om te zien hoe hun nieuwe talent zich ontwikkelt, terwijl Ricciardo de tijd krijgt om volledig te herstellen.

De Stand in het Wereldkampioenschap

Na de sprintrace in Austin ziet de strijd om het wereldkampioenschap er als volgt uit:

  1. Max Verstappen – 339 punten
  2. Lando Norris – 285 punten
  3. Charles Leclerc – 250 punten
  4. Oscar Piastri – 237 punten
  5. Carlos Sainz – 197 punten
  6. Lewis Hamilton – 177 punten
  7. George Russell – 159 punten
  8. Sergio Perez – 144 punten
  9. Fernando Alonso – 62 punten
  10. Nico Hülkenberg – 25 punten
  11. Lance Stroll – 24 punten
  12. Yuki Tsunoda – 22 punten
  13. Alex Albon – 12 punten
  14. Daniel Ricciardo – 12 punten
  15. Kevin Magnussen – 8 punten
  16. Pierre Gasly – 8 punten
  17. Ollie Bearman – 7 punten
  18. Esteban Ocon – 5 punten
  19. Franco Colapinto – 4 punten
  20. Zhou Guanyu – 0 punten
  21. Logan Sargeant – 0 punten
  22. Valtteri Bottas – 0 punten

Met zes races te gaan, heeft Verstappen een comfortabele voorsprong van 54 punten op Norris. Hoewel het niet onmogelijk is voor Norris om die achterstand nog in te halen, zal hij de komende races consistent moeten presteren en hopen dat Verstappen fouten maakt.

Stand in het Constructeurskampioenschap

Ook in het constructeurskampioenschap blijft het spannend. De topteams vechten om de eerste plaats, waarbij McLaren momenteel aan kop staat:

  1. McLaren – 522 punten
  2. Red Bull – 483 punten
  3. Ferrari – 453 punten
  4. Mercedes – 336 punten
  5. Aston Martin – 86 punten
  6. RB – 34 punten
  7. Haas – 34 punten
  8. Williams – 16 punten
  9. Alpine – 13 punten
  10. Sauber – 0 punten

Conclusie: De Spanning Stijgt in de Laatste Fase van het Seizoen

Met nog zes races te gaan is het Formule 1-seizoen 2024 in de laatste en meest spannende fase beland. Hoewel Verstappen een stevige voorsprong heeft, blijft de strijd om de wereldtitel spannend. Lando Norris zal alles op alles moeten zetten om zijn kans op de titel levend te houden, terwijl Verstappen zich vooral zal richten op consistentie en foutloos rijden om zijn positie als kampioen te verdedigen.

Daarnaast blijft de strijd in het constructeurskampioenschap boeiend, met McLaren, Red Bull en Ferrari die strijden om de eerste plaats. De komende races beloven dus nog genoeg actie en verrassingen, met veranderingen in de line-ups, zoals het debuut van Liam Lawson en het afscheid van Lewis Hamilton bij Mercedes, die de dynamiek van de sport extra interessant maken. Fans over de hele wereld kunnen zich opmaken voor een reeks spannende races terwijl het seizoen tot een climax komt.