Connect with us

Actueel

Prinses Amalia zwaar aangevallen: ‘Dit is gewoon om te k0tsen!’

Prinses Amalia ligt zwaar onder vuur nadat ze besloot zich aan te sluiten bij het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC), een studentenvereniging die de afgelopen jaren herhaaldelijk negatief in het nieuws is geweest. Het besluit van de beoogde troonopvolgster stuit op flinke kritiek, vooral in een recente column in het Algemeen Dagblad (AD), waarin columniste Debby Gerritsen geen blad voor de mond neemt.

De kroonprinses maakte onlangs bekend dat ze lid is geworden van het ASC, een vereniging die bekend staat om haar elitaire karakter, maar ook om incidenten zoals mishandelingen, vernederingen en vrouwonvriendelijke uitspraken. Ondanks deze reputatie koos Amalia ervoor zich aan te sluiten, een keuze die haar nu op felle kritiek komt te staan.

Debby Gerritsen uit in haar column haar diepe teleurstelling over de beslissing van de prinses. Ze vindt het onbegrijpelijk dat Amalia, met haar publieke voorbeeldfunctie, zich heeft verbonden aan een vereniging die volgens haar een broeinest is van seksisme en vrouwonvriendelijkheid. Gerritsen stelt dat de prinses een krachtig statement had kunnen maken door af te wijken van de koninklijke traditie en het lidmaatschap van het corps te weigeren. “Ze had ‘nee’ kunnen zeggen tegen deze seksistische cultuur,” schrijft Gerritsen.

Wat Gerritsen vooral stoort, is dat het lidmaatschap van het ASC vaak als een eer wordt gezien, terwijl binnen de vereniging schokkende uitspraken worden gedaan en ongepaste gedragspatronen worden getolereerd. Ze merkt op dat oud-leden zelden openlijk kritiek uiten op de misstanden binnen het corps, wat volgens haar wijst op een diepgewortelde zwijgcultuur. Dit maakt de keuze van Amalia voor het lidmaatschap des te teleurstellender.

De columniste is niet alleen kritisch over de vereniging zelf, maar vooral over het feit dat Amalia, als toekomstige koningin en publieke figuur, zich hierbij heeft aangesloten. Ze had verwacht dat de prinses, gezien haar status en verantwoordelijkheid, een duidelijker standpunt zou innemen tegen dergelijke misstanden. In plaats daarvan, betoogt Gerritsen, heeft Amalia ervoor gekozen om deel uit te maken van een club waar vrouwen volgens haar vernederend worden behandeld.

In de column haalt Gerritsen fel uit naar de prinses, waarbij ze haar gevoelens niet onder stoelen of banken steekt. Ze spreekt over haar walging en zegt zelfs: “Mag ik een emmertje? Om in te kotsen welteverstaan.” Met deze woorden onderstreept ze haar afkeer van Amalia’s keuze.

De keuze van Prinses Amalia om zich bij het ASC aan te sluiten heeft duidelijk veel stof doen opwaaien, en de kritiek van Debby Gerritsen weerspiegelt een bredere maatschappelijke discussie over de rol van dergelijke studentenverenigingen en de verantwoordelijkheid van publieke figuren zoals Amalia. Het is afwachten hoe dit besluit de publieke perceptie van de kroonprinses zal beïnvloeden en of het verdere gevolgen zal hebben voor haar imago.