Connect with us

BN'ers

Johan Derksen (74) wordt ernstig ziek en stopt met tv

Johan Derksen was vanavond afwezig aan de Today Inside-tafel. De 74-jarige analist had griep. Zijn plaats werd ingenomen door strafrechtadvocaat Job Knoester, die meestal als gast aan tafel zat.

Gastheer Wilfred Genney kan zich niet herinneren dat Dirkson ooit “Twenty Years” wegens ziekte heeft afgezegd. René van der Gijp, die 14 jaar aan het project heeft gewerkt, herinnert zich ook niets meer. “Het is raar om hem niet aan te kondigen. Als hij geen beroep wil doen op de zwijgende meerderheid in Nederland, moet hij erg ziek zijn”, begon Genie. “Een heel andere, bijzondere avond”, vult Chris Woerts aan.

Saillant: Gerald Roethof, ook strafrechtadvocaat, mengde zich vanavond in de discussie. Uitgerekend Knoster bekritiseerde vorige week zijn collega’s. Toen Wilfred Genee in de eerste uitzending van Today Inside aan Roethof vroeg of het goed met hem ging, zei Knoester: ,,Een vervelende vraag. Laten we het zo zeggen: zijn pakken zitten altijd goed, en natuurlijk is hij een goede prater. Ik denk wel dat als je aan tafel zit, je een paar dingen moet zijn: je moet welbespraakt zijn, je moet snel zijn, je moet snel zijn. Hij heeft al die dingen, maar ik denk dat je ook de juiste chemie moet hebben. ”

Dirksen werd een jaar of vier geleden ook vermist, maar niet vanwege de griep. Bij een nachtelijke val liep Desno een lichte hersenschudding, een complexe armbreuk en meerdere verwondingen op. Nog geen week later zat hij weer aan de onderhandelingstafel. Dirksen was verrast door de aandacht die hij kreeg. ,,Programma’s als VI moeten niet worden overschat. Wij zijn niet het hoofdprogramma op de hoofdzender. Toen viel er een heer van de trap en dat was wereldnieuws”, zei Dirksen destijds. Hij noemde de aandacht “overdreven”. “Het leek erop dat er iets ernstigs was gebeurd. Om 9.00 uur stond er een man met een telelens aan de deur van mijn elektricien. ”

Premier Mark Rutte maakte in de uitzending van vanavond bekend dat hij daags voor de Provinciale Statenverkiezingen meedoet aan Today Inside. Rutte nam zelf een videoboodschap op waarin hij het nieuws bevestigde. ,,Ha Wilfred, ik heb het al een paar keer gehoord, ik wil niet bij je zitten. Dit is echt onzin. Dit werkt voor mij perfect. Ik heb het druk de komende weken, kan ik op maandag de 13e? Heb je toevallig een stoel vrij? Dan denk ik erover na. ”

Today Inside-presentator Wilfred Genee grapte toen dat ook anderen waren uitgenodigd. “We zeggen niemand af”, vervolgt analist René van der Gijp lachend. Keeney bevestigde vervolgens de komst van Rutte. Hij wil dat Rutte naast Johan Derksen “heel stoer” is. Strafrechtadvocaat Job Nost, die donderdag te gast was, dacht dat Rutte “het goed zou doen”. “Het wordt goede tv”, zei Knoster.