Connect with us

BN'ers

Zien: Paul de Leeuw wekt woede op met extreem racistische uitspraak in Op1! |

Paul de Leeuw heeft zich gisterenavond flink wat woede op de hals gehaald met zijn uitspraken over Aziatische mensen in de talkshow Op1. Het is racistisch, zeggen kijkers en prominenten op Twitter.

Tv-viroloog Ab Osterhaus prees in Op1 het coronabeleid van China. “Kijk, de strategie die in China is gebruikt, heeft gewerkt. Heel streng en keihard erin. Dit is een voorbeeld van hoe je dit aanpakt. Ik vind het geweldig. Ze krijgen een aantal gevallen binnen en gaan er gelijk bovenop en zorgen ervoor dat het gelijk onder controle komt. Dit is testen, testen, testen en dat hebben we in Europa niet gedaan.”

Gehoorzame Aziaten

Zo’n streng beleid krijg je er alleen doorheen bij gedweeë Aziaten, stelde Op1-presentator Paul de Leeuw vervolgens. “Ja, maar het gaat hier ook over de mentaliteit van de Aziatische mensen. Die doen gelijk wat de baas zegt.”

Het leidde tot wat ongemak aan tafel. Ab: “Oh ja? Ik weet het niet. Ik weet niet of het de mentaliteit van de Aziatische mens is.”

Paul: “Denk je niet?!”

Ab: “Nou, de overheid daar neemt gewoon geen nee voor een antwoord.”

Ergernis

Er wordt op Twitter heel fel gereageerd. “Bij Op1 heeft Paul de Leeuw het nu over de ‘mentaliteit van Aziatische mensen’. Ik ga slapen”, zegt Volkskrant-stercolumnist Sheila Sitalsing.

Ook schrijver Theodor Holman ergert zich. “Ben ik een ‘Aziatisch mens’, Paul?”, vraagt hij.

Korea-kenner Remco Breuker: “Mijn god, Op1, het is wel weer raak met het spuien van racistische bagger hè? Ik ga nog bijna denken dat we door dit soort immense zelfgenoegzame botte domheid deze corona-ellede over onszelf hebben afgeroepen. En bedankt.”

Journalist René de Monchy: “Vraag: in hoeverre is het mogelijk naïef, hypocriet of kortzichtig te verwachten dat met de keuze voor Paul de Leeuw als interviewer in een talkshow, dergelijke opmerkingen níet geuit zouden worden?”

Fout persoon

Trouw-journalist Gijs Moes vindt dat dit anno 2021 echt niet meer kan: “Kan deze racistische onzin eindelijk een keer ophouden?”

Is Paul de Leeuw een fout persoon? Zo ver wil Gijs niet gaan. “Voor alle duidelijkheid: ik wil mezelf niet uitroepen tot grootinquisiteur en Paul de Leeuw niet veroordelen als uitzonderlijk fout persoon. Het echte probleem is dat hij, vrees ik, goed aanvoelt hoe veel Nederlanders denken en meent dat zo’n ‘grapje’ op tv best kan.”

Gijs vindt het in elk geval níet om te lachen. “Iets negatiefs zeggen over een (grote) groep mensen is niet lollig. Daarvoor is op zijn minst een dubbele bodem nodig, een vorm van intelligentie. Lacht u ook om Gordon met ‘nummer 39’?”

Lees verder

BN'ers

Özcan Akyol (38) is in levensgevaar: ‘Toestand is niet goed’

Columnnist en radio-en televisiemaker Özcan (EUS) Akyol heeft zijn wekelijkse NPO 1 radio-uitzending Onze man in Deventer niet zoals gewoonlijk bij hem thuis in Deventer gemaakt, maar in Hilversum. Hij zegt het slachtoffer te zijn ernstige bedreigingen. Het is onduidelijk of de bedreigingen te maken hebben met de rel rond het ‘kaarsverhaal’ van Johan Derksen.

Akyol (38) liet zich over de aard van de bedreigingen niet uit, maar zei op de radio wel: “Ik had allerlei smoesjes kunnen verzinnen waarom we hier in Hilversum zitten, maar de werkelijkheid is dat ik momenteel te maken heb met ernstige bedreigingen, die niet alleen mij raken, maar ook mijn gezin en de mensen met wie ik samenwerk. Daarom leek het ons wel verstandig om deze uitzending in Hilversum te maken.’’

Het is onduidelijk of de bedreigingen te maken hebben met de rel rond het ‘kaarsverhaal’ van Johan Derksen. Akyol schoof de dag nadat Derksen zijn “jeugdzonde” had opgebiecht aan in Vandaag Inside. Toen de stekker uit de veelbekeken talkshow werd getrokken noemde Akyol dat “heel treurig”. “Dit programma had moeten blijven bestaan.”

In zijn column voor het AD viel Akyol de hypocrisie aan van mensen die verontwaardigd waren over het verhaal van Derksen. “En dan nog een realiteit, iets waar iedereen aan voorbijgaat, is dat na deze week niemand zich nog laatdunkend op televisie of daarbuiten zal uitlaten over vrouwen die vernederd of verkracht zijn. Hoe gek het ook klinkt, dat is een verdienste van Derksen en zijn verbale diarree. In die zin zouden we hem zelfs kunnen prijzen.” Akyol eindigt met: ‘Derksen is geen slachtoffer, maar het vrije woord is dat wel.’

Özcan Akyol stapte afgelopen maart naar de politie toen hij mailtjes kreeg waarin gedreigd om hem te ontmaskeren als verkrachter. “We gaan jou ontmaskeren als verkrachter, als aanrander!” Hij vertelde daarover aan tafel bij Vandaag Inside. “Ik kreeg twee weken geleden ofzo een anoniem mailtje. Dat was van zogenaamde bezorgde vrouwen die zeiden: ‘We gaan jou ontmaskeren als verkrachter, als aanrander. We gaan naar je baas, dus reageer maar op deze mail. We gaan sowieso aangifte doen.’”

Het was heel verdacht, zei hij. “Ik merkte aan alles en hoe het geschreven was: dit klopt niet, dit komt niet van een vrouw. Dat kun je zien aan hoe ze formuleerden enzo. Het was heel slecht taalgebruik, dus ik denk dat het eigenlijk een man was met een migratieachtergrond. Hoe dan ook: ik heb niet gereageerd, maar een week later kwam weer zo’n mail. Van: ‘We gaan nu reageren, anders gaan we naar je werkgevers.’ Ik dacht: dit is een soort afpersing, dus ik heb aangifte gedaan.”

De politie heeft Özcan goed geholpen, vertelde de programmamaker. “De politie nam het heel serieus op, want zij lazen ook van: dit klopt niet, dit is duidelijk een crimineel. Het was anoniem verstuurd via Protonmail ofzo, dat is encryptisch mailen. Ze hebben dat bedrijf gevorderd, maar ze konden niet vinden wie de afzender was, want het was VPN. Er is nog een ander middel geprobeerd om die lui op te sporen, maar dat lukte niet.”

Het was niet de eerste keer dat Akyol werd bedreigd. In 2020 werd een 31-jarige man uit Almere veroordeeld tot een taakstraf omdat hij ‘Eus’ en zijn gezin via Twitter had bedreigd met de dood. Een jaar eerder werd een andere man veroordeeld tot vier dagen cel, ook wegens bedreiging.

Lees verder

BN'ers

Koningin Maxima komt met dramatisch nieuws over Amalia naar buiten

Koningin Máxima zal haar oudste dochter de komende twee jaar nog meer waarderen. Prinses Amalia woont de afgelopen jaren thuis, vertellen Máxima en Willem Alexander woensdag aan RTL Boulevard in Lahore, Pakistan.

Niet zo goed

Zij “vond het ook niet leuk”, vervolgde Máxima met EO’s Blauw Bloed. ‘Het is heel snel gegaan,’ zei de koningin. Máxima zei ’trots’ te zijn op Amalia, die ze een goede vriendin noemt.

Prinses Amalia

Pater Alexander had het hier moeilijker mee en wilde niet dat dit zou gebeuren. Aanstaande zaterdag viert Amalia haar zestiende verjaardag. Een groot feest heeft ze niet, maar het wordt zeker gevierd, aldus de koningin. “We gaan veel zingen.

Lees verder

BN'ers

Video: Zo ziet de man eruit waarmee Nicol vreemdgaat, Peter Gillis is razend!

Er gingen eerder al twee keer een gerucht dat Nicol de vriendin van Peter Gillis was vreemd gegaan. Het stel deed het toen af als grapje. Maar Nicol werd toch echt zoenend gespot met twee andere mannen. Waarschijnlijk hebben Peter en Nicol het binnenhuis met elkaar uitgesproken, maar dit keer lijkt er veel meer aan de hand te zijn.

Dennis Schouten en Jan Roos komen namelijk met beelden waarop te zien is dat Nicol een onbekende man zoent vlakbij zijn auto. Dit keer dus niet in een vol cafe met veel mensen erbij, maar stiekem op een plek waar niet veel mensen zijn.

Peter nu echt klaar met Nicol

Peter die Nicol laatst nog mishandelde, omdat ze zich op een feestje te sletterig zou gedragen heeft nog niet gereageerd op de beelden. En dat is opvallend want de vorige keer waren ze er als de kippen bij om te laten weten dat het allemaal niet waar is.

Hieronder rechts de foto van Nicol zoenend met een onbekende man.

Lees verder

Trending