Connect with us

BN'ers

Zien: Deze landen hebben al een avondklok: ‘Alle leuke dingen worden moeilijker, dat is de bedoeling’

Het kabinet stelt een onderzoek in naar de invoering van een avondklok. Nederland zou niet het eerste land zijn die zo’n maatregel invoert: onder meer Spanje, Duitsland en België gingen ons voor. Hoeveel invloed heeft dat op het dagelijks leven? En vooral: heeft het effect?

Bij een avondklok mag na een bepaald tijdstip niemand meer de straat op, behalve mensen met een noodzakelijke reden. Dat zou voorkomen dat mensen ’s avonds bij elkaar op visite gaan en dat voorkomt weer nieuwe besmettingen.

In België geldt al zo’n avondklok. Daar mogen mensen sinds 19 oktober tussen twaalf uur ’s nachts en vijf uur ’s morgens niet op straat komen. En die avondklok heeft effect, vertelt de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst. Op 27 oktober werden volgens diverse Vlaamse media nog meer dan 22.000 besmettingen gemeld, nu zijn dat er gemiddeld 2000 per dag.

Minder feestjes, minder vergaderingen

De avondklok heeft invloed op de Belgische samenleving, vertelt Van Ranst. “Voor sommigen is de avondklok heel vervelend. Er zijn minder feestjes, minder vergaderingen. Alle dingen die we leuk vinden, worden moeilijker. Maar dat is spijtig genoeg, zo kort mogelijk, ook de bedoeling.”

Door de avondklok kan de politie makkelijker handhaven, vertelt hij. “Het valt op wanneer je dan op straat bent, dus is het makkelijker om te handhaven. Dat maakt dat bijvoorbeeld jongeren minder snel naar illegale feestjes zullen gaan.”

Wat het effect van enkel de avondklok is, is volgens hem lastig te zeggen. “Je kunt niet één van de maatregelen noemen. Het is een totaalpakket dat je moet evalueren en wat moet werken. Het is best een klus om de juiste balans te vinden.”

Een avondklok in Nederland vindt hij wel een idee. “Jullie hebben op dit moment moeite om de cijfers omlaag te krijgen. Dan moet je extra maatregelen nemen. Punt. Of meer handhaven.”

Dagelijks leven op straat

In Spanje is sinds maanden een avondklok van kracht. De tijden verschillen per regio. Die klok is van grote invloed op het dagelijks leven, vertelt correspondent Alex Tieleman. “Spanjaarden trekken er graag op uit. Veel van het dagelijks leven speelt zich op straat af, of in horeca.”

Zeker in een land als Spanje heeft dat impact, zegt Tieleman. “Spanjaarden maken wel eens grappen: in Nederland is er toch al lang een anderhalvemetersamenleving? Omdat ze Nederlanders een wat kouder volk vinden. Afstandelijker. In Spanje is er heel veel sociaal verkeer. In die zin kan een avondklok bijdragen aan minder besmettingen. Er zijn minder reisbewegingen en ontmoetingen.”

Slechte cijfers

Hoewel de cijfers in Spanje nu slecht zijn. “Het gaat hier niet goed. Afgelopen weekend – zaterdag, zondag en maandag – was er met 61.422 een recordaantal besmettingen.” Hoe dat komt? “Deels omdat mensen het moeilijk vinden zich aan de strenge maatregelen te houden, deels omdat men toch probeert een sociaal leven in stand te houden.” Daarom voeren regio’s nu opnieuw strengere maatregelen in, zoals het afsluiten van gemeenten.

Duitsland had in de eerste coronagolf te maken met een beperkte avondklok, vertelt correspondent Jeroen Akkermans. Beperkt, dat betekende dat je nog naar de supermarkt kon, dat joggen in je eentje mogelijk was en dat de hond uitlaten mocht. “Voor de rest was alles dicht, behalve pompstations. Die sloten om 23.00 uur.”

Er zat dan wel geen tijdlimiet aan naar buiten gaan, maar eigenlijk kwam het neer op een avondklok, zegt Akkermans. Daar zat een logische gedachte achter: hoe minder contactmogelijkheden er zijn, hoe minder de kans op verspreiding van het virus. “Dat had grote invloed. Je voelt je wel degelijk beperkt om de deur uit te gaan. Ik heb in die periode ook thuisgewerkt. Naar buiten gaan werd streng afgeraden.”

Het nut van de avondklok

Of die beperkte avondklok zin had? “Dat is altijd de vraag met dit soort maatregelen. Je kunt dat moeilijk 1 op 1 zeggen. Er waren een hele hoop maatregelen afgekondigd.” De maatregelen samen zorgden in ieder geval wel voor dalende besmettingscijfers. Waar er op 22 maart zo’n 30.000 besmettingen per week werden gemeld, waren dat er begin mei minder dan 7.000 per week.

Lees verder

BN'ers

OM maakt bekend wat Peter Gillis Nicol allemaal heeft aangedaan

Het OM (Openbaar Ministerie) heeft vandaag bekendgemaakt welke verdenkingen er tegen Peter Gillis liggen. De officier van justitie laat weten dat Gillis verdacht wordt van mishandeling van Nicolleke Cremers.

De multimiljonair zou Kremers in haar rug en neus hebben gebeten, haar tegen de muur hebben geduwd en in haar borsten geknepen zou hebben. Daarnaast zou hij aan haar oor, armen en haren hebben getrokken.

De mishandeling zou op 29 mei hebben plaatsgevonden in Gillis’ vakantiepark Prinsenmeer in het Brabantse Ommel. Gillis moest daarna een nacht in de politiecel doorbrengen.

OM maakt bekend wat Peter Gillis Nicol allemaal heeft gedaan

Ontkennen

Zoals we inmiddels allemaal weten, ging Peter in eerste instantie de ontkenningsfase in. Zowel Gillis als zijn vrienden gebruikten de termen ”onzin” en ”niet waar”.

Deze leugens bleken niet lang stand te houden, want toen bekend werd dat de zestigjarige realityster voor de rechtbank verschijnen moet, bleek hij een spijtoptant. Ineens maakte hij excuses, waarna advocaat Ton van den Biezenbos er als de kippen bij was om snel te benadrukken dat Nicol geen aangifte tegen haar financierder had gedaan.

Wat Nicol echter wel heeft gedaan, is een belastende verklaring afleggen. En dus besloot het OM om op eigen houtje tot vervolging over te gaan. De zitting die vandaag plaatsvond, duurde overigens erg kort. Dat komt doordat Nicol eerst als getuige moet opdraven, iets dat nog niet gebeurd was.

Lees verder

BN'ers

Zien: Chantal Janzen helemaal uit de kleren voor magazine

Leeftijd is slechts een getal, dat blijkt wel als je kijkt naar Chantal Janzen. Ze is en blijft een van de knapste en leukste vrouwen van Nederland. Ze is van binnen en buiten een prachtig mens. Ze heeft nu een shoot gedaan waar menig man, en vrouw, heel erg blij is.

Chantal Janzen uit de kleren

We kennen de 42-jarige Chantal natuurlijk voornamelijk vanwege haar tv-werk. Maar ook op Instagram gaat ze als een speer. Zowel haar kijkcijfers op tv als de views op sociale media gaan door het dak. En dat kan ook niet anders als je zulke kiekjes plaatst.

Ze was onlangs presentatrice tijdens Eurovisie Songfestival en is bekend van The Voice of Holland en Chantal blijft slapen. Ze heeft nu een shoot gedaan voor haar eigen magazine &C. En die liet veel mensen met open mond achter.

Douze points!

Bonjour.Comment allez-vous? De foto krijgt geweldige reacties. Zo zegt Jan Smit bijvoorbeeld: Douze Points. We zijn het helemaal met hem eens. Leeftijd is echt maar een getal, dat blijkt maar weer.

Hieronder hebben we onze andere favoriete foto’s van de blondine op een rijtje gezet. We wensen je dan ook een prachtige dag! ?

Lees verder

BN'ers

Frans en Mariska Bauer nemen na ruim 25 jaar afscheid

Frans en Mariska Bauer nemen na ruim 25 jaar afscheid van een bijzondere plek vol mooie herinneringen.

De ouders van Mariska hebben een restaurant en dat hebben ze te koop gezet. En hun restaurant is een bijzondere plek voor Frans en Mariska, want daar heeft het gelukkige koppel elkaar ontmoet. In de video hierboven vertelt Bart Ettekoven meer over deze dierbare plek voor de Bauers.

Eerder deze maand werd bekend dat Frans en Mariska er een kersverse schoondochter bij hebben. Hun oudste zoon Christiaan (20) heeft een nieuwe vriendin. De dame in kwestie heet Kim en volgens Christiaan kennen ze elkaar ‘via via’. “Een beetje via studie ook”, vertelt de verliefde Bauer aan RTL Boulevard. “En dan ga je een beetje daten en nu zit ze hier.”

Lees verder
Advertisement

Trending