Connect with us

BN'ers

Zien: Is oude Mabel-rel de reden dat ex-premier Balkenende geen minister van Staat is?

Met de laatste onbevestigde berichten over prinses Mabel, die in een dolle bui Mark Rutte ooit zou hebben gestalkt (althans volgens een CDA-watcher), doemt een andere vraag op: waarom is premier Jan-Peter Balkenende nog steeds geen Minister van Staat?

De voormalig CDA-premier was acht jaar minister-president van Nederland, van 2002 tot en met 2010. Hij loodste Nederland door een onstuimige politieke periode en Harry Potter, de bijnaam van Balkenende destijds, ging de bankencrisis te lijf.

Balkenende overgeslagen

Tot dusver werd Balkenende overgeslagen voor de eretitel minister van Staat en het is gissen waarom er nooit een officiële voordracht is geweest. Er gaan verhalen dat Balkenende zich niet bepaald populair heeft gemaakt bij het Hof vanwege zijn stevige koers in de rel rond Mabel en Friso.

Jan-Peter Balkenende weigerde destijds parlementaire toestemming te vragen nadat bleek dat het stel de waarheid had verbloemd over de relatie tussen Mabel en crimineel Bruinsma. Mabel Wisse Smit en prins Friso vroegen geen toestemming voor hun huwelijk.

Huwelijk Mabel en Friso

Bovendien waren er indertijd ook spanningen rond het omstreden vakantiehuis dat de toenmalige kroonprins wilde laten bouwen op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. Uiteindelijk lieten Willem-Alexander en Máxima het plan varen, mede vanwege de maatschappelijke druk. Maar dat ging niet van harte, er waren te veel praktische problemen.

Betaalt Balkenende een prijs voor zijn eigenzinnigheid als het gaat om de Oranjes? Is dat de reden waarom de CDA’er geen minister van Staat is?

Het staat vast namelijk wel vast dat er wel politici van minder kaliber zijn benoemd die NIET het allerhoogste ambt van minister-president hebben vervuld.

De premiers Ruud Lubbers en Wim Kok waren minister van Staat. Twee jaar geleden werden Winnie Sorgdrager (D66), die slechts vier jaar minister van Justitie was van 1994 tot en met 1998, Jaap de Hoop Scheffer (CDA) en Sybilla Dekker (VVD) voorgedragen én benoemd. Een dik jaar geleden viel Piet-Hein Donner (CDA) ook de eer te beurt. Ex-premiers Piet de Jong en Dries van Agt (beiden CDA) werden ook overgeslagen.

Minister van Staat is een eretitel

Ministers van Staat kunnen door de Koning worden geraadpleegd, bijvoorbeeld bij gecompliceerde staatsrechtelijke kwesties.

De procedure is als volgt: de ministerraad draagt een Minister van Staat voor. De Koning benoemt hem of haar. In de praktijk wordt er bij politieke partijen gesondeerd of ze kandidaten voor de ere-functie kunnen leveren.

Merkwaardig genoeg ontbrak Balkenende, inmiddels o.a. lid van de supervisory board van ING, steeds op de voordrachten. Is dat toeval? Weigerde de oud-premier de eretitel? Of wordt er een inschatting gemaakt of de handtekening van de Koning onder het koninklijk besluit wel wordt gezet?

Lees verder

BN'ers

‘Doodzieke Rob de Nijs (79) kan geen stap meer zetten: is dit het einde’

Rob de Nijs is aan zijn rolstoel gekluisterd. De 79-jarige zanger vertelt in een interview met weekblad Privé, dat met hem mee op vakantie naar Curaçao ging, dat hij niet meer kan lopen.

“Ik kan nu geen stap meer zetten”, zegt De Nijs die de ziekte van Parkinson heeft, maar het naar eigen zeggen goed maakt. “Het is niet anders, ik heb die ziekte en die gaat van kwaad tot erger. Nooit naar weer ietsje beter. Daar kun je verdrietig van worden en dat zijn we vaak genoeg, maar je moet er ook niet al te veel bij stilstaan en in plaats daarvan kijken wat je nog wel kan.”

Zo kon de zanger dus nog wel met zijn geliefden op vakantie naar Curaçao, een reis die al twee jaar op de planning stond maar vanwege corona steeds moest worden verplaatst. “Maar het is ervan gekomen… en het was geweldig.”

Afgelopen zomer nam De Nijs afscheid van zijn Nederlandse fans met een optreden in de Ziggo Dome. Op nieuwjaarsdag wordt dit concert bij Omroep MAX uitgezonden. Het was ook echt de laatste keer dat de zanger zijn beroep heeft uitgeoefend. “Ik heb daarna niet meer gezongen, nee. Maar het zwarte gat waar iedereen zo bang voor was, is uitgebleven. Niet voor niets heet m’n laatste album: het is mooi geweest.”

Lees verder

BN'ers

Emile Ratelband wilt dat Jesse Klaver ter dood wordt veroordeeld

Jesse Klaver
Jesse Klaver reageerde via Twitter op het nieuws uit Duitsland en greep dat direct aan om uit te halen naar Forum voor Democratie. Hij schreef er het volgende over op sociale media.

Met ‘sommige politici’ bedoelt hij natuurlijk FvD’er Gideon van Meijeren. Die sprak eerder over ‘een fluwelen revolutie’. En over de optie dat sommige Nederlanders ”bij wijze van spreken richting het parlement trekken en zeggen ‘wij gaan hier niet meer weg totdat de regering weg is’.”

Doodstraf
Het bericht van Jesse Klaver was voor Emile Ratelband reden om te reageren. Hij schrijft het volgende:

Bron: showblad

Lees verder

BN'ers

Mailtje lekt uit: Dit is er gebeurd tussen Matthijs van Nieuwkerk en zangeres Maan

Het zit Matthijs van Nieuwkerk allemaal niet mee de laatste tijd. Na het onthutsende artikel in De Volkskrant lijkt de gevallen presentator zich nu teruggetrokken te hebben op zijn woonboerderij in de buurt van Zutphen. Op een foto was te zien dat Matthijs er nu niet bepaald al te florissant bij liep.

Volgens de mannen van Roddelpraat zou Matthijs van Nieuwkerk het overigens geel gezellig hebben gehad met zangeres Maan.

Roddelpraat ontving namelijk een mail van een voormalig stagiair van De Wereld Draait Door. Ze beweert dat Matthijs van Nieuwkerk en Maan het samen heel gezellig zouden hebben gehad. Of de twee écht de bezemkast in zijn gedoken is natuurlijk gissen, maar wie weet.

 

Lees verder
Advertisement

Trending