De culinaire wereld
rouwt om het verlies van Jonnie Boer, de beroemde sterrenchef van
restaurant De Librije. Op 60-jarige leeftijd is hij plotseling
overleden aan de gevolgen van een longembolie op het eiland
Bonaire. Zijn overlijden laat een diepe indruk achter, zowel bij
zijn familie als bij collega’s uit het vak.
Overlijden op Bonaire
Boer overleed tijdens een
verblijf op Bonaire, waar hij samen met zijn vrouw Thérèse ook
meerdere culinaire ondernemingen runde. Behalve op het eiland was
hij vooral bekend van zijn driesterrenrestaurant De Librije in
Zwolle, dat hij samen met zijn vrouw groot had gemaakt. Het
echtpaar vormde jarenlang een krachtig duo binnen de Nederlandse
gastronomie.
Geen fortuin opgebouwd
Ondanks zijn grote succes, is
Jonnie Boer volgens Jort Kelder nooit echt rijk geworden van zijn
werk. Aan tafel bij Eva Jinek vertelde hij dat het in de horeca
bijzonder moeilijk is om grote vermogens op te bouwen. “Rijk worden
in dit werk is lastig hoor,” zei Kelder. “Er wordt ontzettend hard
gewerkt, maar uiteindelijk hou je er niet veel aan over. Ik denk
niet dat Jonnie er miljonair van is geworden.”
Plannen voor meer rust
Wat het verhaal des te
schrijnender maakt, is dat Boer volgens betrokkenen juist van plan
was om het rustiger aan te doen. Na jaren van keihard werken keek
hij uit naar een periode waarin hij wat meer van het leven kon
genieten. “Treurig inderdaad dat hij feitelijk in het harnas
sterft,” aldus Kelder.
Bijzonder restaurant
Hoewel dineren bij De Librije
voor veel mensen een onbereikbare luxe is, hadden alle gasten van
Jinek ooit een maaltijd van Jonnie geproefd. Jort zelf bezocht het
restaurant meerdere keren. “Het is echt een fantastische ervaring,”
vertelde hij. “Vooral het wijnarrangement is bijzonder. Daar moest
je soms even doorheen, voordat je alle kleuren en smaken had
geproefd.”
Familiebedrijf met
toekomst
Boer werkte de laatste jaren
aan een overdracht van het familiebedrijf aan zijn kinderen. Jort
Kelder noemde het aandoenlijk om te zien hoe zijn zoon en dochter
betrokken raakten bij De Librije. “Die kinderen hadden er echt zin
in. Maar dat is niet niks: zo’n indrukwekkende erfenis krijg je
letterlijk en figuurlijk op je bordje.”
Persoonlijke herinnering van
Eva
Eva Jinek haalde een warme
herinnering op aan haar ontmoeting met Boer. “Meer dan twaalf jaar
geleden interviewde ik hem voor De Telegraaf,” vertelde ze. “Na
afloop zei hij: ‘Ik ga lunch voor je koken.’ Ik mocht toen in de
keuken, tussen het personeel, eten. Dat was zó bijzonder. Het
typeert wie hij was.”
Groot verlies voor de
gastronomie
Het overlijden van Jonnie
Boer laat een grote leegte achter. Niet alleen in zijn familie,
maar ook in de Nederlandse horeca. Zijn toewijding, passie en
innovatiekracht maakten hem tot een icoon. Velen zullen hem
herinneren als een chef die zijn vak tot kunst verhief, maar die
zelf uiteindelijk nooit het volle rendement van zijn inzet heeft
kunnen plukken.