Connect with us

Actueel

Opnieuw noodweer op komst: ”Wees voorbereid”

Na een herfststorm van eergisteren, lijkt het weer even op te klaren, maar volgens de weersvoorspellingen is er opnieuw storm op komst. Het KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten die vooral in de kustgebieden voor overlast kunnen zorgen. Hoewel het vandaag relatief rustig is, moeten we ons voorbereiden op een flink onstuimige week met regen, wind en mogelijk zelfs onweer. Hieronder geven we je een overzicht van wat je de komende dagen kunt verwachten en wat je kunt doen om je voor te bereiden op de stormachtige dagen.

Vandaag: Een rustige dag

Vandaag kunnen we gelukkig even op adem komen. Het weer is relatief mild, met op sommige momenten zelfs wat zonneschijn. We hoeven ons geen zorgen te maken over regen of harde wind. De zuidoostenwind is zwak tot matig, wat voor een aangename dag zorgt om buiten van te genieten. De temperatuur blijft rond de 15 graden hangen, wat aan de frisse kant is voor deze tijd van het jaar. Normaal gesproken zou de temperatuur namelijk rond de 18 graden moeten liggen, aldus Weeronline. Hoewel we dus iets onder het gemiddelde zitten, is het geen reden tot klagen na de zware storm van eerder deze week.

De rustige weersomstandigheden van vandaag geven je de kans om eventuele voorbereidingen te treffen voor de storm die later deze week op ons afkomt. Heb je tuinmeubilair buiten staan? Dit is het moment om het vast te zetten of binnen te zetten voordat de harde wind van morgen opsteekt.

Morgen: Regen en meer wind

De rustige weersomstandigheden van vandaag maken morgen plaats voor een veel regenachtiger dag. Vooral in het noordoosten zal het in de ochtend nog redelijk zonnig zijn, maar in de rest van het land domineert bewolking, en regenbuien zijn al snel onderweg. De zuidwestenwind trekt flink aan, en in de kustgebieden krijgen we te maken met een stevige bries. In de regio’s dicht aan zee, zoals de Wadden en delen van Zeeland, kan de wind uitgroeien tot windkracht 7. De temperatuur stijgt iets naar ongeveer 16 graden, maar door de wind en regen zal het voor de meeste mensen minder aangenaam aanvoelen dan vandaag.

Met de toename van de wind is het een goed idee om je tuinmeubilair en losse voorwerpen zoals bloempotten, vuilnisbakken en speelgoed op te bergen of goed vast te zetten. Hoewel de wind morgen nog niet op zijn hevigst zal zijn, is het verstandig om al preventieve maatregelen te nemen om te voorkomen dat je spullen wegwaaien of schade veroorzaken. Daarnaast is het handig om op te letten als je op pad gaat, vooral als je dicht bij de kust woont of werkt. Het kan ook handig zijn om je route naar werk of school aan te passen, mocht de storm krachtiger zijn dan verwacht.

Dinsdag: De zwaarste storm van de week

Dinsdag wordt zonder twijfel de zwaarste dag van de week wat betreft het weer. De voorspellingen geven aan dat we te maken krijgen met felle regenbuien, mogelijk gepaard met hevig onweer. Hoewel het exacte aantal millimeters regen nog niet bekend is, kunnen we ervan uitgaan dat het een natte en sombere dag zal worden. Lokaal zullen er forse buien vallen, wat kan leiden tot wateroverlast op wegen en pleinen. Het is daarom aan te raden om de weerupdates in de gaten te houden en voorbereid te zijn op mogelijke verkeershinder door natte wegen en overstromingen.

De wind zal op dinsdag echter de grootste rol spelen in het weerbeeld. Vooral in de kustgebieden van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland wordt er gewaarschuwd voor zeer zware windstoten. Het KNMI geeft aan dat er een kans van 60 tot 90 procent is dat de windsnelheden kunnen oplopen tot 75 à 90 kilometer per uur. Deze krachtige wind kan voor veel overlast zorgen, vooral voor mensen die aan de kust wonen of werken. Het wordt afgeraden om onnodig de weg op te gaan, vooral niet op de fiets of met lichte voertuigen. Ook treinreizigers en automobilisten kunnen hinder ondervinden van de storm en moeten extra voorzichtig zijn.

Voorbereidingen en tips

Hoewel stormen in Nederland geen zeldzaamheid zijn, kunnen ze toch voor de nodige problemen zorgen als je niet goed voorbereid bent. Hier zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor het ruige weer:

  1. Tuinmeubilair vastzetten of binnen zetten: Stoelen, tafels en andere losse voorwerpen kunnen gemakkelijk wegwaaien tijdens een storm. Zorg ervoor dat deze binnen worden gezet of goed worden vastgezet met touwen of zware voorwerpen.
  2. Controleer je dak en ramen: Voordat de storm op volle kracht losbarst, is het verstandig om je dakgoten en regenpijpen te controleren. Zorg ervoor dat deze niet verstopt zijn met bladeren of ander vuil. Dit kan helpen om lekkages te voorkomen als het hard regent.
  3. Blijf binnen tijdens het hoogtepunt van de storm: Het is verleidelijk om even naar buiten te gaan om te zien wat de storm doet, maar dit kan gevaarlijk zijn. Takken kunnen breken, voorwerpen kunnen wegwaaien en het risico op ongelukken is groot.
  4. Wees voorzichtig op de weg: Als je de weg op moet, houd dan rekening met de weersomstandigheden. Vooral op dinsdag zullen er waarschijnlijk flinke windstoten zijn die het rijden lastig maken. Als het mogelijk is, werk dan thuis of probeer je reis te beperken.
  5. Houd rekening met stroomstoringen: Bij een zware storm is de kans op stroomuitval altijd aanwezig. Zorg ervoor dat je kaarsen, zaklampen en powerbanks bij de hand hebt, voor het geval je zonder elektriciteit komt te zitten.
  6. Vermijd lage delen van de stad: Bij hevige regenval kan wateroverlast ontstaan, vooral in laaggelegen gebieden. Parkeer je auto niet in een gebied waar het waterpeil snel kan stijgen, en vermijd overstromingsgevoelige straten.

Conclusie

Hoewel we vandaag nog even kunnen genieten van relatief rustig weer, is het verstandig om je voor te bereiden op de stormachtige dagen die voor de deur staan. Vooral dinsdag wordt een dag om extra voorzichtig te zijn, met krachtige windstoten en mogelijk heftige regenval. Het KNMI heeft al gewaarschuwd voor gevaarlijke omstandigheden in de kustgebieden, en het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om schade aan je eigendommen te voorkomen en jezelf in veiligheid te houden.

Nu de herfst echt in volle gang is, is het belangrijk om weerupdates in de gaten te houden en je goed voor te bereiden op wat komen gaat. Het lijkt erop dat we de komende dagen te maken krijgen met typisch herfstweer: regen, wind en kou. Blijf veilig, zorg goed voor je huis en tuin, en houd vooral je geliefden in de gaten tijdens de stormachtige dagen.