Connect with us

algemeen

Expert legt uit wat stekend gevoel in je achterwerk betekent

Veel mensen hebben wel eens meegemaakt hoe plotseling een scherpe, stekende p1jn hun bewegingen abrupt kan stoppen. Deze p1jn, vaak beschreven als ‘schietende p1jn’ in de billen, is niet alleen intens, maar ook mysterieus in zijn voorkomen.

Dr. Sooj, een Britse NHS-arts, heeft belangrijke inzichten gedeeld over deze p1jnlijke aandoening, die medisch bekend staat als proctalgia fugax, en heeft hiermee enig licht geworpen op de oorzaak en mogelijke behandelingen.

Symptomen

De aandoening proctalgia fugax kenmerkt zich door een plotselinge, intense p1jn die kan variëren van een paar seconden tot maximaal 20 minuten per episode.

Deze episodes kunnen zich voordoen in clusters, zich uitstrekkend over een periode van enkele weken, met volledige p1jnvrijheid tussen de episodes door.

Dit unieke patroon van p1jn maakt het vaak moeilijk om een directe diagnose te stellen zonder een gedetailleerde medische geschiedenis. Patiënten beschrijven de p1jn vaak als krampend of als een scherpe steek, soms zelfs vergelijkbaar met het gevoel van een elektrische schok.

Hoewel de precieze oorzaak van deze episodes onduidelijk blijft, zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Str*ss, seksuele activiteit, constipatie, menstruatie en aandoeningen zoals endometriose zijn geïdentificeerd als mogelijke triggers voor deze schietende p1jn.

Oorzaken

In zijn populaire TikTok-video, die door meer dan 1,4 miljoen mensen is bekeken, legt Dr. Sooj uit dat de plotselinge, heftige p1jn die men kan ervaren, wordt veroorzaakt door sp@smen van de anale spieren.

Deze sp@smen kunnen zo intens zijn dat de p1jn beschreven wordt als “alsof je met een heet mes wordt gestoken.” Hoewel de aanvallen extreem pijnlijk kunnen zijn, benadrukt Dr. Sooj dat proctalgia fugax een goedaardige aandoening is die meestal geen ernstige gezondheidszorgen met zich meebrengt.

Behandelopties

Hoewel proctalgia fugax geen permanente ‘genezing’ kent, zijn er verschillende benaderingen om de p1jn te beheersen en mogelijk te minimaliseren. Voor degenen die slechts zelden aanvallen ervaren, is vaak geen behandeling nodig.

Echter, voor mensen die regelmatig last hebben van deze p1jnlijke episodes, kunnen verschillende behandelopties overwogen worden. Warme zitbaden kunnen helpen om de sp@smen te verzachten, terwijl topische crèmes en spierontspanners ook verlichting kunnen bieden.

In sommige gevallen kan een medische behandeling nodig zijn om de onderliggende oorzaken, zoals constipatie of str*ss, aan te pakken.

@doctorsooj Doctor explains sharp shooty bum pain | Doctor reacts proctalgia fugax | #doctorexplains #health #proctalgiafugax #buttcramp #periodcramps #periodpain #womenshealth #doctorreacts ♬ original sound – Dr Sooj