Connect with us

algemeen

Dit moet je echt weten over de vreemde puistachtige gezwellen in je keel

Het internet, met zijn enorme omvang en wereldwijde bereik, staat vol met online content die ons kan choqueren, verbazen, verbijsteren of zelfs afschuw wekken.

Dankzij sociale media kunnen foto’s en video’s nu sneller en wijder verspreid worden dan ooit tevoren, wat soms leidt tot virale trends van soortgelijke content.

Een bijzonder populair online thema is alles wat met het menselijk lichaam te maken heeft – de vreemde en fascinerende dingen die het kan doen. Denk aan video’s over het uitknijpen van puistjes, het leegmaken van cysten of het verwijderen van oorsmeer.

Maar ben je bekend met amandelstenen? Ik was dat niet, tot ik er een video over zag. Als een echte fan van lichaamsvideo’s, werd ik meteen gegrepen door dit onderwerp.

Wat zijn amandelstenen precies? Amandelstenen zijn harde, witte of gele formaties die zich op de amandelen vormen. Ze zijn meestal onschadelijk en kunnen vaak thuis behandeld worden, volgens de Mayo Clinic.

Deze stenen ontstaan door het vastklemmen van materiaal in de tonsillaire crypten, gelegen in de amandelen. Dit kan variëren van mineralen, zoals calcium, tot voedselresten, bacteriën en schimmels.

Hoewel amandelstenen vrij vaak voorkomen, veroorzaken ze niet altijd symptomen. Mogelijke symptomen zijn slechte adem, hoesten, oorpijn en keelpijn.

Naar schatting hebben jaarlijks 3 miljoen Amerikanen last van amandelstenen. Gelukkig zijn er diverse manieren om ze te verwijderen, zoals gorgelen met zout water of het voorzichtig gebruiken van een wattenstaafje.

Soms kan zelfs krachtig hoesten helpen om de stenen los te maken.

De onderstaande video, die veel bekeken is, laat zien hoe iemand een amandelsteen verwijdert. Let op, het kan als grafisch ervaren worden!

Heb jij ooit van amandelstenen gehoord of er zelf last van gehad? Deel je ervaringen in de reacties.

Voor meer fascinerende gezondheidsgerelateerde content, bekijk het onderstaande artikel.