Connect with us

algemeen

Eigenaars radeloos vanwege ontploffende ovens – zo kan je het voorkomen

Het is een zorgwekkend fenomeen dat zelden wordt besproken, maar sinds 2018 zijn er minstens 900 gevallen van geregistreerd: exploderende ovens, met name ovendeuren van glas.

Als je op Facebook zoekt naar ‘exploding oven’, kom je een overvloed aan berichten tegen waarin mensen hun kapotte ovens laten zien, met duizenden kleine stukjes glas verspreid over de vloer.

Maar hoe gebeurt dit eigenlijk?

Willie Mae Truesdale is een van de velen die dit schrikbarende probleem heeft ervaren. Ze vertelde aan ABC11 in februari 2023 hoe ze een luide knal hoorde in haar keuken en ontdekte dat haar oven spontaan was geëxplodeerd, hoewel deze niet eens aan stond. Het glas lag overal verspreid, een angstaanjagend gezicht.

Tonya Lowery had een vergelijkbare ervaring toen haar ovendeur plotseling brak terwijl ze eten aan het bereiden was. Het leek op het geluid van een geweerschot, zo vertelde ze in februari 2024 aan ABC Action News.

Opvallend is dat veel van deze ovens relatief nieuw waren.

Maar hoe kun je voorkomen dat je ovendeur kapot gaat?

Hier zijn enkele tips om de kans op een kapotte ovendeur te verkleinen:

  • Vermijd botsingen met potten en pannen tegen de ovendeur, zelfs kleine deukjes kunnen spanning veroorzaken die later tot een breuk kan leiden.
  • Sla de ovendeur niet dicht.
  • Zorg ervoor dat de rekken helemaal in de oven zijn geschoven voordat je de deur sluit om krassen op het glas te voorkomen.
  • Gebruik nooit de zelfreinigende functie van de oven, de hoge hitte kan het glas beschadigen.

Het is belangrijk om te weten dat ovendeuren spontaan kunnen breken, en deze informatie moet met iedereen worden gedeeld om ongelukken te voorkomen.