Connect with us

algemeen

Foto van atlete gaat compleet viraal nadat man iets opvallends in de gaten krijgt

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Het zijn van een atleet is niet voor angsthazen. De intense toewijding die gepaard gaat met trainen voor wedstrijden is niet voor iedereen weggelegd. Deze vrouwelijke atlete toonde haar toewijding aan haar sport en deelde een krachtige boodschap.

 

Atlete van wereldklasse Emma Pallant-Browne, een Britse atlete, neemt deel aan verschillende wedstrijden, waaronder triatlons, duatlons en aquatlons. Ze is een gevierd atlete en haar recente prestatie was het winnen van een zilveren medaille op het Wereldkampioenschap Lange Afstand Triatlon 2022. In een andere prestigieuze wedstrijd, Ironman 70.3, heeft ze twee medailles gewonnen (zilver in 2017 en brons in 2022), evenals een gouden medaille op het Europees Kampioenschap.

 

Tijdens haar laatste multisport uitdaging eindigde Emma op de vierde plaats. De PTO Tour European Open in Ibiza vond plaats slechts enkele dagen nadat ze het wereldkampioenschap Duatlon had gewonnen.

 

Emma nam deel aan het evenement op Ibiza en werd, net als veel andere atleten, gefotografeerd. De foto’s werden vervolgens geüpload op de officiële pagina van het evenement.

“Niet de meest flatterende foto…”

Een andere atleet, Xavier Coppock, merkte iets op in de foto wat anderen misschien niet hadden gezien. Wat hem opviel werd later een groot discussiepunt.

 

Pallant-Browne droeg een roze en blauw badpak. Op de foto was een rode vlek te zien omdat ze tijdens de race ongesteld was geworden. Toen Coppock de foto zag, merkte hij op: “Niet de meest flatterende foto van Emma, ze kunnen hem zeker wat beter bijwerken.”

 

In plaats van zich te schamen voor het incident, omarmde Emma Pallant-Browne het en besloot het te gebruiken als een educatief moment voor iedereen in de sportwereld en daarbuiten.

Ongesteld zijn tijdens het sporten is geen taboe

Ze reageerde onmiddellijk op de opmerking van Coppock door te zeggen dat ze regelmatig ongesteld was en dat het niet uitmaakte welke tampon ze gebruikte, op sommige dagen zou zelfs de meest absorberende tampon het niet langer dan 3 uur volhouden. Ze bedankte hem vriendelijk voor zijn bezorgdheid en legde uit dat dit de realiteit was voor veel vrouwelijke atleten: ongesteld zijn terwijl ze sporten.

 

Een paar dagen later plaatste ze de bewuste foto op haar eigen Instagram-account om haar boodschap kracht bij te zetten. “Het vieren van de verbazingwekkende vrouwen in de sport en de even verbazingwekkende mannen die voor hen opkomen. Vernederd door het aantal berichten dat ik heb gekregen van zowel mannen als vrouwen over de onglamoureuze realiteit van racen tijdens je menstruatie,” zei ze.

Waarom racen in een badpak?

Daarna gaf ze context aan de foto. Ze schreef: “Ik racete in een badpak omdat ik oververhit raak en flauwval tijdens wedstrijden in hoge temperaturen en als ik ongesteld ben, is mijn lichaamstemperatuur ook hoger. Ik heb een volledig pak in donkere kleuren voor de koelere wedstrijden, maar we experimenteerden met de lichte kleuren voor het verkoelende effect. Het is donker aan de onderkant en aan de achterkant, maar mijn fietspositie is veranderd en nu rol ik meer naar voren (les geleerd voor het pakontwerp van volgend jaar).”

 

Ze legde verder uit: “Op veel van de foto’s kun je niets zien, water over jezelf gieten bij de hulpposten doet de truc en als het niet lukt, eindig je met een foto als deze, maar het idee om deze te bewerken betekent dat er iets mis mee is. Als je me schrijft dat 99% van de vrouwen die je kent zich hiervoor zouden schamen, dan is dat precies waarom ik dit deel, omdat er echt niets mis mee is.”

 

Ze voegde eraan toe: “Het is natuurlijk en omdat ik tijdens mijn jeugd als hardloopster problemen had met eten en niet ongesteld werd, zie ik het nu als iets moois.

 

De reden dat ze koos voor haar outfit was omdat het haar de meeste veiligheid en comfort bood tijdens de wedstrijd. Ze wilde de boodschap overbrengen dat vrouwen zich niet hoeven te schamen voor zoiets natuurlijks als menstruatie.

Barrières doorbreken

“Dit is een vrouwensport en hoe meer barrières we kunnen doorbreken, hoe beter. Na een lange carrière eindig je met een foto als deze, maar het idee om hem te bewerken betekent dat er iets mis mee is. Ik deel het omdat er echt niets mis mee is, het is iets natuurlijks,” schreef ze.

 

“Dus als je zo’n foto hebt, bewaar hem, koester hem en onthoud hoe je presteerde op een moeilijke dag, want op een dag kun je er misschien iemand anders mee helpen,” besloot de gevierde atlete haar krachtige boodschap aan andere vrouwen. Wat een prachtige boodschap van deze inspirerende atlete over deelname aan wedstrijden en het niet schamen voor zoiets natuurlijks als menstruatie. Deel dit met andere vrouwen om hen te leren zichzelf te prijzen.

Charlotte de Vries (1990) is een ervaren journalist en redactrice met een specialisatie in maatschappelijke trends en digitale cultuur. Na haar studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière bij een toonaangevend mediaplatform, waar ze zich verdiepte in de impact van technologie op de samenleving. Met haar scherpe analytische blik en talent voor storytelling groeide ze uit tot een invloedrijke stem in de journalistiek. Charlotte heeft gewerkt voor diverse nationale en internationale nieuwsmedia en is een vaste columnist bij meerdere opiniebladen. Haar focus ligt op sociale media, online desinformatie en de invloed van AI op journalistiek. Sinds 2024 is Charlotte een belangrijke kracht binnen ons redactieteam. Ze staat bekend om haar diepgravende achtergrondverhalen en scherpe interviews met experts. Naast haar werk als journalist geeft ze lezingen over digitale ethiek en mediageletterdheid. In haar vrije tijd is Charlotte een liefhebber van literatuur en stedentrips. Ze gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek en zet zich in om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.