Connect with us

algemeen

Mostafa (21) vraagt onmiddellijk om een woning: “Ik wil niet langer als gast gezien worden”

In Nederland staan we momenteel voor een aantal uitdagingen, waarvan het tekort aan betaalbare woningen er één is.

Wonen
Bijna iedereen kent wel iemand die graag zelfstandig wil gaan wonen of wil verhuizen. Maar wanneer je contact opneemt met een woningcorporatie, krijg je vaak te horen: “Sluit maar aan in de wachtrij. Je bent over acht jaar aan de beurt.”

Dit is natuurlijk een zorgwekkende situatie. Zelfs de heer De Jonge, die als minister voor Wonen is aangesteld, lijkt geen directe oplossing te hebben.

Het bouwen van nieuwe woningen gaat niet snel genoeg, en het lijkt alsof we water naar de zee dragen.

Vandaag is er ook weer nieuws dat het aantal aanvragen van nieuwkomers sneller stijgt dan verwacht. Er komen nog meer mensen bij, terwijl Nederland al behoorlijk vol is.

Mostafa eist een ruime woning
Een persoon die dringend behoefte heeft aan een woning is de 21-jarige Mostafa. Momenteel verblijft hij in een opvanglocatie, maar hij heeft er genoeg van.

Mostafa wil graag snel een eigen woning toegewezen krijgen. Hij zegt: “Ik wacht al vier maanden. Toen ik naar Nederland kwam, dacht ik dat dit een gastvrij land was.”

“Hier zou alles goed geregeld moeten zijn, maar ik heb zelfs nog geen huis. Als je ergens aankomt, zou je als gast behandeld moeten worden, maar zo voelt het niet.”

Mostafa heeft ook specifieke eisen voor zijn nieuwe woning. Hij wil een tuin en meerdere slaapkamers. “Mijn familie moet hier ook komen.”

Over zijn familie gesproken, het gaat om in totaal acht gezinsleden. Mostafa kwam als eerste doelbewust naar Nederland, omdat hij wist dat asielzoekers recht hebben op gezinshereniging.

“Mijn vader en moeder willen ook in Nederland wonen. Ik heb nog vier broertjes en een zusje. We willen hier een nieuw leven opbouwen, want in Somalië is dat onmogelijk.”

Maar tot nu toe verblijft Mostafa nog in de opvang. Hij hoopt dat hij tegen het einde van het jaar een ruime woning kan krijgen.

“Ik heb veel meegemaakt. We hebben allemaal behoefte aan rust.”