Connect with us

algemeen

Hoeveel contant geld mag je in huis bewaren? Dit is de regel voor 2024

Contant geld blijft in 2024 een wettig betaalmiddel, en dat is geruststellend voor velen.

Echter, hoeveel contant geld mag je eigenlijk in huis bewaren? Deze vraag houdt veel mensen bezig, en dit artikel zal het antwoord geven.

In een tijd waarin steeds meer mensen de voorkeur geven aan pinnen, slinkt het aantal mensen dat nog regelmatig met contant geld betaalt.

Dit komt niet omdat mensen er niet meer mee willen betalen, maar eerder vanwege het gemak van pinnen.

Op markten zie je nu vaak bordjes met “Pinnen? Graag.” Ook zijn er steeds meer winkels die liever geen munten en briefgeld accepteren, deze worden vaak ‘pin-only’-winkels genoemd.

Volgens recente gegevens van De Nederlandsche Bank betaalt ongeveer twintig procent van de bevolking nog steeds met contant geld, terwijl tachtig procent de voorkeur geeft aan pinnen.

Er zijn echter zorgen dat contant geld op een dag zal verdwijnen. De Rijksoverheid stelt echter dat dit voorlopig nog niet zal gebeuren, hoewel het woord “voorlopig” enige bezorgdheid kan oproepen over een mogelijke toekomst met een digitale euro.

Maar hoe zit het nu met de hoeveelheid contant geld die je in huis mag hebben?

De website van de Rijksoverheid is hierover duidelijk: er is geen limiet voor de hoeveelheid contant geld die je in huis mag hebben.

Dat klinkt goed, maar er is een addertje onder het gras: de Belastingdienst wil dat je aangifte doet als je boven een bepaald bedrag contant geld in huis hebt.

In 2024 mogen alleenstaanden tot 653 euro belastingvrij contant geld in huis hebben, terwijl dit bedrag voor fiscale partners op 1.306 euro ligt.

Het is belangrijk op te merken dat niet alleen munten en briefjes als “contant geld” worden beschouwd. Ook cadeaubonnen met een specifieke waarde vallen hieronder.

Dus, als je bijvoorbeeld een cadeaubon ter waarde van 50 euro van Ici Paris voor je verjaardag hebt ontvangen, mag je als alleenstaande nog maar 603 euro aan munten en briefjes in huis hebben.

Nu ben je op de hoogte van de regels omtrent het bewaren van contant geld. Als je meer geld in huis hebt dan toegestaan en dit niet aangeeft, loop je het risico dat iemand je verraadt.