Connect with us

algemeen

Extreme kou nog verschrikkelijker dan verwacht: Dit staat ons morgen te wachten

Waarschuwing voor intense kou in Oost-Nederland: Dinsdagochtend voelt als -15

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft een waarschuwing uitgegeven voor bijzonder lage gevoelstemperaturen die dinsdagochtend worden verwacht in het oosten van Nederland.

De combinatie van matige vorst en een kille wind kan leiden tot een gevoelstemperatuur van maar liefst -15 graden Celsius.

Voorbereid zijn op de Kou: Veiligheidsadviezen van het KNMI

Het KNMI benadrukt dat er een significant risico is op koudeletsels zoals onderkoeling, vooral in de provincies Gelderland en Overijssel.

Daarom is voor deze regio’s Code Geel uitgeroepen, geldig van 06.00 tot 11.00 uur. Naarmate de ochtend vordert, zal de gevoelstemperatuur naar verwachting weer iets oplopen.

De Betekenis van Code Geel: Een Korte Geschiedenis

Sinds de strenge winter van 2010 gebruikt het KNMI Code Geel als waarschuwing wanneer de gevoelstemperatuur onder de -15 graden daalt. Deze maatregel is bedoeld om mensen te beschermen tegen koudeletsels.

Bij extremer weer, met een gevoelstemperatuur onder de -20 graden, kan deze waarschuwing worden verhoogd naar Code Oranje.

Bescherming tegen de Kou: Wat te Doen?

Ondanks het dragen van geschikte winterkleding, blijft het risico op onderkoeling bestaan. Langdurige blootstelling aan de kou kan leiden tot huidbeschadigingen. Volg daarom altijd de weersverwachtingen en waarschuwingen op KNMI.nl. Draag meerdere lagen kleding en probeer de koude wind zo veel mogelijk te vermijden.

Huis en Omgeving: Preventieve maatregelen

Rondom uw huis kunt u schade door vorst voorkomen. Denk hierbij aan het afsluiten van buitenkranen en waterleidingen in koude ruimtes om bevriezing te voorkomen. Daarnaast is het goed om rekening te houden met vastgevroren autodeuren, ijs op de autoruiten of startproblemen bij voertuigen.

Conclusie: Blijf alert

Het is cruciaal dat lezers de situatie in de gaten houden via updates van het KNMI en de aangegeven veiligheidsmaatregelen serieus nemen. Dit is essentieel om uzelf en anderen te beschermen tegen de verwachte extreme kou.