Connect with us

algemeen

Bekendste pretpark van ons hele land wil af van contant geld

In de Efteling wordt het gebruik van contant geld steeds meer beperkt, terwijl betalen met een pinpas steeds gangbaarder wordt. Dit meldt looopings.nl, dat de ontwikkelingen heeft onderzocht.

Bij veel mobiele verkooppunten, zoals karren met snacks en drankjes, was contant geld al niet meer geaccepteerd.

Deze praktijk wordt nu verder uitgebreid naar verschillende horecalocaties in het park.

Een opmerkelijk voorbeeld is de onlangs geopende supermarkt “In den Swarte Kat,” waar zelfscankassa’s worden gebruikt.

Hier is contante betaling niet langer mogelijk, en bezoekers kunnen alleen nog betalen via contactloze betalingen of met hun pinpas.

Hetzelfde geldt voor de Nomada-hoek van restaurant Kashba, waar digitale betalingen de norm zijn geworden.

Zelfs bij horecapunt ’t Korfje in de Kleuterhof-speeltuin is contant geld niet meer welkom.

Klanten kunnen hier alleen nog betalen met een pinpas of een mobiele app, zoals aangegeven op een bordje op de balie.

Zelfs de frisdrankautomaten ontsnappen niet aan deze trend. Voorheen konden bezoekers muntgeld inwerpen voor hun favoriete drankjes, maar nu kan dat alleen nog met een pinpas, smartphone of smartwatch.

De Efteling heeft ook haar informatiepagina aangepast om deze veranderingen weer te geven.

Eerder gaf het park aan dat contant geld ‘overal’ werd geaccepteerd, maar nu worden de uitzonderingen expliciet vermeld.

Dit suggereert dat de Efteling op den duur volledig wil overstappen op digitale betalingen, ondanks eerdere verklaringen die tegen deze koers leken in te gaan.

Een vergelijkbare verschuiving werd vorige maand opgemerkt bij Avonturenpark Hellendoorn, waar contante betalingen werden beperkt tot een wisselautomaat.

Bezoekers die cash geld inwierpen, kregen een oplaadkaart in ruil. Aan het eind van de dag konden ze het saldo op de kaart terugkrijgen.

Het gebruik van contant geld in pretparken komt ook onder de aandacht van de Europese Commissie, die werkt aan wetgeving om ‘alleen pinnen’-winkels te verbieden.

De Commissie streeft ernaar dat contant geld overal wordt geaccepteerd, omdat het een wettig betaalmiddel is.

Alleen in uitzonderlijke gevallen mogen winkeliers contante betalingen weigeren, bijvoorbeeld als ze onvoldoende wisselgeld hebben. Het tijdstip van de invoering van deze wetgeving is echter nog niet bekend.