Connect with us

Actueel

Drama óf feest: Brexit deal toch onder de kerstboom?

brexit-deal

Het heeft maanden geduurd en er leek geen einde aan te komen, maar het lijkt erop dat het de EU en het VK toch gelukt is, de Brexit deal lijkt zo goed als rond.

De voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen heeft er het volgende over te zeggen: ‘We hebben eindelijk een akkoord. Het was een lange weg, maar het is een goede deal. Kunnen Brexit eindelijk achter ons laten’.

brexit-deal

Brexit

Toch zal niet iedereen tevreden zijn met de deal die gesloten is door beide partijen.  De vis vormde het laatste grote struikelblok en hoewel de Europeanen lang niet zoveel inleveren van hun vangsten als de Britten lang eisten, gaan de gevolgen voor de sector groot zijn.

Met dit akkoord hebben ze de deadline op het nippertje weten te halen. Omdat er niet meer voldoende tijd is voor ratificatie door het Europees Parlement zullen (delen) van het akkoord op voorlopige basis moeten worden ingevoerd.

Ook de 27 EU-lidstaten moeten nog officieel akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat waarmee hun onderhandelaar Michel Barnier is teruggekomen. Waarschijnlijk gebeurt dat volgende week. Ook het Britse parlement moet nog instemming geven.