Connect with us

Actueel

Wow! ‘Uitbraak van een nieuw, bizar virus die toeslaat bij kinderen?!’

nieuwe-ziekte

Het nieuwe corona vaccine is natuurlijk van belang om de huidige situatie mee onder controle te houden. Maar tevens helpt dit vaccine ook tegen nieuwe corona ziekten die dit jaar werd aangetroffen bij kinderen en jongvolwassenen. 

De MIS-C-ziekte werd ontdekt nadat  sommige kinderen na een coronavirusinfectie ernstige ontstekingsziektes opliepen, met symptomen die aanvankelijk erg leken op de ziekte van Kawasaki.

ziekte-kawasaki-corona

Symptomen

Maar naast de symptomen die de ziekte van kawasaki al geeft geeft deze ziekte nog een aantal andere symptomen zoals, vermoeidheid, koorts, buikpijn, diarree, nekpijn, huiduitslag en vervellingen.

De heer Kuijpers, kinderimmunoloog van het Amsterdam UMC, vertelt dat De MIS-C-ziekte een heftiger ziektebeeld geeft dan de bekende Kawasaki. MIS-C-patiënten werden met enige regelmaat opgenomen op intensivecareafdelingen, waar zij vaak enkele dagen behandeld werden. Daarnaast treft MIS-C niet alleen jonge kinderen, zoals bij Kawasaki, maar ook jongvolwassenen.

Vaccinatiegraad

Er zijn op dit moment zo’n 50 MIS-C-gevallen bekend. Maar naar verwachting gaat dit aantal gauw stijgen, zo vertelt Kuijpers. Maar het goede nieuws is dat naar alle waarschijnlijkheid het corona vaccine ook zal werken tegen deze ziekte. Daarbij benadrukt de kinderimmunoloog dat het tot na medio 2021 gaat duren voor het aantal gevallen écht gaat dalen, omdat dan de vaccinatiegraad hoog genoeg zal zijn.