Connect with us

Actueel

Deal or no deal – Brexit is een lachertje!

Brexit

De Britse premier Boris Johnson zou vanochtend om 9:00 een persconferentie geven, zo melde de BBC. Maar dit is vooralsnog uitgesteld. Wel wordt er gespeculeerd dat de Brexit deal vandaag rond gaat zijn…!

Naar alle waarschijnlijkheid was de Britse premier Boris Johnson van plan om tijdens de persconferentie te vertellen dat de Brexit deal rond was. Woensdag werd in de loop van de dag duidelijk dat onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk dicht bij een akkoord zijn over hun handelsrelatie na 1 januari.

Wel moesten de laatste puntjes nog op e Í gezet worden en het lijkt erop dat dit toch iets langer gaat duren dan verwacht werd.

onderhandelingen-EU

Moeizaam

De Brexit deal is waarschijnlijk één van de meest moeizame onderhandelingen ooit geweest. De grote twistappels zijn vooral welke concurrentieregels van de Europese interne markt van kracht blijven voor de Britten en visserijrechten.

Eind januari (2020) verlieten de Britten al de EU. Maar ze hebben tot 31/12/2020 de tijd om afspraken te maken. Als er voor die tijd geen overeenkomst over handel is, valt die terug op de basisregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Daardoor zouden tijdrovende douaneprocedures en hoge invoertarieven aan de grens gaan gelden.