Connect with us

Actueel

Paniek in GGZ-crisiszorg: Dit is erger dan het coronavirus!

crisisopvang-GGZ

De afgelopen maanden hebben de jeugd GGZ instellen het aantal crisisaanmeldingen zien stijgen. In sommige regio’s steeg het zelfs met meer dan 60% ten opzichte van het jaar ervoor.

Per regio is het verschillend hoeveel de stijging is, maar deze ligt tussen de 30 en 60%. Volgens de Nederlandse ggz is de coronapandemie een van de verklaringen voor de stijging. Uit de enquête blijkt daarbij dat hulpverleners zwaardere problemen tegenkomen in vergelijking met de periode voor de uitbraak van COVID-19.

depressief

Depressies en zelfmoordneigingen

De crisiszorg is speciaal voor jongeren die kampen met ernstige problematiek, zoals depressies, zelfmoordneigingen en acute eetstoornissen die dwangvoeding noodzakelijk maken. Deze jongeren hebben vaak dezelfde dag nog hulp nodig, maar de wachtlijsten lopen volgens de instellingen op.

Al voor de coronauitbraak waren de crisisbedden al vaak bezet. Maar dit is nu helemaal een probleem. De ggz-organisatie roept gemeenten op zorgprofessionals alle ruimte te bieden om de benodigde zorg te verlenen. “Knellende budgetplafonds moeten er in deze noodsituatie echt vanaf, de hulp en de extra inzet van personeel vanwege de toenemende zorgzwaarte moet gefinancierd.”

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft volgens de NOS toegezegd met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) te gaan praten over structureel extra geld voor de jeugdzorg en maatregelen om de zorg financieel beheersbaar te maken.

Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 113 of 0800-0113 of chat via 113.nl.