Connect with us

Actueel

‘Def Rhymz was veel meer dan die gekke rapper die de meeste mensen nog van tv kennen’

In Crooswijk, een levendige wijk in Rotterdam, is onlangs een indrukwekkende muurschildering onthuld als eerbetoon aan de geliefde en iconische rapper Def Rhymz, die eerder dit jaar op tragische wijze overleed aan hartfalen. De muur waarop het kunstwerk prijkt, bevindt zich aan de Van Meekerenstraat en is inmiddels uitgegroeid tot een bijzonder monument dat de nagedachtenis van Def Rhymz eert. Het kunstwerk biedt een blijvend eerbetoon aan zowel zijn publieke persona als zijn meer persoonlijke en kwetsbare kant, die voor velen minder bekend was.

De artiest Def Rhymz, wiens echte naam Dennis Bouman was, liet een blijvende indruk achter in de Nederlandse muziekscene, met onvergetelijke hits zoals “Doekoe” en “Schudden.” Hoewel hij voor velen bekendstond als de extraverte en grappige rapper, was hij in zijn persoonlijke leven een liefhebbende vader, echtgenoot en een rustige man met een zachte kant. Voor de mensen in Crooswijk was hij gewoon ‘Dennis’, de man achter het muzikale succes. Dit tweezijdige beeld van hem – zowel de beroemdheid als de mens – is prachtig gevangen in de muurschildering, die de muur van een wooncomplex in zijn buurt siert.

Het ontstaan van het kunstwerk

Het idee voor deze muurschildering kwam tot leven na een tragisch incident waarbij een eerder werk van kunstenaar Ché Lanser werd overspoten op een graffitiplek in het Schuttersveld, een openbaar kunstgebied in Rotterdam. Ché Lanser had met zijn oorspronkelijke werk een positieve boodschap willen overbrengen, maar het werd helaas snel bedekt met graffiti, wat voor veel ophef zorgde in de lokale gemeenschap. Lanser voelde dat hij het recht moest zetten: “Het voelde alsof we het moesten herstellen,” verklaart hij. De ophef leidde uiteindelijk tot een initiatief om een nieuw, permanent eerbetoon te creëren dat de herinnering aan Def Rhymz levend zou houden.

Hoewel Ché Lanser al ervaring had met kunstprojecten, was het maken van een grote muurschildering een nieuwe uitdaging voor hem. Daarom besloot hij de hulp in te schakelen van een ervaren graffiti-artiest, Roy Valk. Samen gingen ze de uitdaging aan en begonnen aan een kunstwerk dat niet alleen de muzikale erfenis van Def Rhymz zou eren, maar ook zijn diepe verbinding met de gemeenschap van Crooswijk zou weerspiegelen.

Het creatieve proces

Het werk aan de muurschildering duurde ongeveer een week, waarbij Ché en Roy met behulp van een hoogwerker nauw samenwerkten om de verschillende lagen van het kunstwerk tot leven te brengen. Elke penseelstreek was zorgvuldig overwogen om recht te doen aan zowel de energie van Def Rhymz als zijn meer rustige en bescheiden kant. “Voor veel mensen hier in Crooswijk was hij gewoon Dennis,” vertelt Ché. Deze persoonlijke kant van de rapper wordt prachtig afgebeeld in het kunstwerk, dat zowel zijn publieke als private leven belicht.

Roy Valk, die bekendstaat om zijn ervaring met grootschalige graffiti-projecten, was de perfecte partner voor dit project. Hij benadrukte hoe belangrijk het was om beide kanten van Def Rhymz vast te leggen. “Hij was een pionier in de Nederlandse hiphopscene, maar tegelijkertijd een rustige, lieve vader en echtgenoot. Die verschillende kanten wilden we in de schildering verwerken,” legt Roy uit. Deze complexiteit en gelaagdheid in zijn persoonlijkheid zijn prachtig gevangen in het kunstwerk, dat nu een prominente plek inneemt in de wijk.

Samenwerking met de familie

Tijdens het gehele proces van het maken van de muurschildering werkten Ché en Roy nauw samen met de familie van Def Rhymz. Deze samenwerking was essentieel om ervoor te zorgen dat het kunstwerk recht deed aan de herinnering en het leven van de rapper. “Het mooiste is dat de familie er blij mee is,” zegt Roy met een gevoel van trots en voldoening. De goedkeuring van de familie was van groot belang voor de kunstenaars, aangezien zij wilden dat het werk niet alleen door de gemeenschap gewaardeerd zou worden, maar ook door de mensen die het dichtst bij Dennis stonden.

Het resultaat van deze samenwerking is een kunstwerk dat niet alleen het flamboyante imago van Def Rhymz als rapper belicht, maar ook zijn liefdevolle en intieme rol binnen zijn gezin en zijn buurt. Deze balans was belangrijk voor de kunstenaars, die wilden dat het kunstwerk een eerlijke en volledige representatie zou zijn van de man die zoveel voor de Nederlandse hiphop en zijn omgeving betekende.

Een ode mogelijk gemaakt door de gemeenschap

De muurschildering kwam tot stand dankzij de steun van verschillende lokale partijen. Woonstad Rotterdam, Havensteder en Cultuur Concreet hebben allemaal bijgedragen om dit project mogelijk te maken, in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Deze brede samenwerking toont aan hoezeer Def Rhymz werd gewaardeerd, niet alleen als artiest, maar ook als lid van de lokale gemeenschap. De onthulling van het kunstwerk was een belangrijk moment voor Crooswijk en voor de Nederlandse hiphopscene.

Het kunstwerk is inmiddels toegankelijk voor het publiek en trekt veel aandacht van voorbijgangers en fans van de rapper. De muurschildering fungeert nu als een permanente herinnering aan Def Rhymz en zijn muzikale erfenis. Voor velen in de wijk is het meer dan alleen een visueel eerbetoon; het is een plek van herinnering, trots en rouw.

Een blijvend monument voor een Nederlandse hiphopicoon

Def Rhymz, wiens muziek altijd vrolijkheid en energie uitstraalde, blijft een geliefde figuur binnen de Nederlandse muziekwereld. Hoewel zijn songs vaak humoristisch en luchtig waren, toont deze muurschildering een diepere kant van de man achter de artiest. Voor de bewoners van Crooswijk is dit kunstwerk een manier om hem te blijven eren, terwijl ook nieuwe generaties herinnerd worden aan zijn invloedrijke bijdrage aan de Nederlandse hiphop.

Het is een eerbetoon aan een man die, hoewel hij vaak als excentriek werd gezien, veel meer was dan alleen een entertainer. Hij was een familievader, een buurman en een geliefd lid van de Rotterdamse gemeenschap. Deze muurschildering, gecreëerd met passie, respect en liefde, zal voor altijd een symbool zijn van zijn nalatenschap.

De rouwstoet voor de overleden rapper trok eerder dit jaar al door de straten van Rotterdam, en nu krijgt zijn nagedachtenis een vaste plek in Crooswijk, waar hij altijd werd gewaardeerd en herinnerd zal worden. De muurschildering biedt niet alleen een visueel eerbetoon, maar ook een tastbare herinnering aan een man die vele harten raakte met zijn muziek, humor en zijn aanwezigheid in de wijk.

Met de onthulling van deze muurschildering hebben de kunstenaars Ché Lanser en Roy Valk een blijvend monument gecreëerd dat Def Rhymz vereeuwigt als zowel een pionier in de Nederlandse hiphop als een geliefde figuur in zijn gemeenschap. Voor Crooswijkers, Rotterdammers en hiphopliefhebbers is het een plek van trots en herinnering, en een bewijs van de blijvende invloed van Def Rhymz in de Nederlandse cultuur.