Connect with us

Actueel

Eigenares van opgegeten dwergpoedel op Den Treek: ‘Eén korte blaf, en de wolf had mijn hondje in zijn bek

Leusden – “De wolf greep mijn hondje op, draaide zich om en verdween het bos in.”

Dat zijn de woorden van de eigenaresse van dwergpoedel Louie, die deze zomer op landgoed Den Treek in Leusden tragisch door een wolf werd gedood. In de podcast Geleidewolf deelt de vrouw voor het eerst haar verhaal. “Op dat moment kon ik zelfs nog denken: wat een majestueus en gracieus dier.”

Tot nu toe heeft de vrouw bewust de media vermeden, vertelt ze in aflevering 7 van Geleidewolf, die vandaag is verschenen. Het tragische incident heeft geleid tot de tijdelijke afsluiting van een deel van Den Treek, waar sindsdien veel over gespeculeerd is. Zelf bleef de vrouw drie maanden stil.

Geleidehonden en angst voor wolven

Geleidewolf is een podcast van de blinde Ferry Molenaar en Sandra Groeneveld uit Zeist. Zij durven vanwege de aanwezigheid van wolven op de Utrechtse Heuvelrug niet meer met hun geleidehonden de bossen in. In de podcastserie onderzoeken zij mogelijke oplossingen voor dit probleem. De eigenaresse van Louie nam contact op met Molenaar nadat ze enkele afleveringen had beluisterd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feiten boven speculaties

De vrouw wil haar verhaal delen om feiten toe te voegen aan de speculaties en pleit voor betere publieksvoorlichting over wolven. “Mensen worden misleid, net zoals ik dat toen werd,” vertelt ze in de podcast. “Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik daar nooit moeten zijn.”

Twee wolven in beeld

Tijdens het interview, dat afgelopen dinsdag werd opgenomen, beschrijft de vrouw gedetailleerd de gebeurtenissen van 6 juli. Terwijl ze aan het wandelen was, zag ze twee wolven het ecoduct richting Austerlitz oversteken. Enthousiast over de zeldzame ontmoeting, besloot ze haar hond aan te lijnen en een andere richting op te lopen. Wildcamera’s hebben vastgelegd dat de wolven haar toen zijn gaan volgen zonder dat ze het doorhad.

Later, op een zandrichel waar ze even pauzeerde, liet ze de riem van Louie los om een bericht te sturen. Haar hondje was vlakbij bezig met graven, toen ze iets tegen haar arm voelde. “Mijn hondje gaf een kort geluidje,” vertelt ze, terwijl ze een klaaglijk blafje nadoet. “Toen zat hij ineens in de bek van een wolf.”

De wolf sloeg toe

De wolf droeg Louie rustig weg, terwijl de vrouw in paniek schreeuwde. Het roofdier keek haar aan, zette het hondje even neer, maar hapte daarna in zijn nek. “Ik zag hem helemaal slap tussen de tanden van de wolf hangen, en toen wist ik: ik krijg mijn hondje nooit meer terug.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hulp ter plaatse

In shock zocht de vrouw naar haar hond en liep uiteindelijk huilend terug naar de camping, waar ze 112 belde. Twee agenten en een toezichthouder van Den Treek hielpen met de zoektocht. Later kwam ook een hondengeleider, die zijn politiehond echter in de auto liet uit voorzorg. “Dat vond ik heel begrijpelijk,” zegt de vrouw. “Een wolf is geen hond, ze zijn veel behendiger en sterker.”

poster

Louie werd nooit teruggevonden, en de eigenaresse worstelt met schuldgevoelens. “Ik verwijt mezelf dat ik niet meteen ben omgedraaid toen ik de wolven zag, dat ik niet alert was door te appen.” Na maanden van verdriet, wil ze nu haar verhaal delen om anderen te waarschuwen. “Een wolf heeft op klaarlichte dag mijn aangelijnde hondje meegenomen. Mensen hebben het recht om te weten welke risico’s er zijn.”