Connect with us

Actueel

De verrassende financiële impact van een vijf minuten durende warme douche deze winter

Een warme douche is een waar genot, vooral in de winter. Echter, met de huidige prijzen kan dat genot een kostbare aangelegenheid worden.

Douchen is een dagelijkse gewoonte voor velen, of het nu ’s ochtends is om wakker te worden of ’s avonds om te ontspannen.

Sommigen nemen zelfs twee of zelfs drie douches per dag. Deskundigen raden echter aan om niet te lang onder het warme water te blijven staan, want dat kan letterlijk duur uitvallen.

Deze winter is het bedrag dat je betaalt voor een paar minuten warm douchen opmerkelijk hoog geworden. Laten we eens dieper ingaan op de kosten.

Met de huidige watertarieven is warm douchen bijna een luxe geworden.

Gemiddeld staan Nederlanders ongeveer tien minuten onder de douche, maar als je het beperkt tot inzepen en afspoelen, is slechts een paar minuten voldoende.

Het probleem is dat velen van ons tegenwoordig allerlei andere activiteiten onder de douche ondernemen.

Sommige mensen luisteren naar muziek of podcasts, terwijl anderen uitgebreid scheren of hun tanden poetsen.

Gemiddeld verbruiken we 128,1 liter drinkwater per dag, en een derde van dat water wordt gebruikt tijdens het douchen, wat neerkomt op 46,2 liter per dag.

Laten we de kosten per warme douchebeurt eens bekijken.

Als je elke dag tien minuten doucht, verbruik je ongeveer 0,4 kubieke meter gas per jaar, wat neerkomt op ongeveer 1,09 euro met de huidige tarieven.

Dus, per jaar betaal je ongeveer 159,14 euro voor het douchen van tien minuten per dag.

Als je niet alleen woont, maar bijvoorbeeld twee kinderen hebt en een partner, die ook allemaal tien minuten onder de douche staan, dan betaal je per jaar maar liefst 636,56 euro voor douchen.

En dat is alleen als iedereen eenmaal per dag doucht. Als iedereen twee keer per dag doucht, lopen de kosten nog verder op.

Een manier om geld te besparen en tegelijkertijd gezonder te leven, is door koud te douchen. Koud douchen is niet alleen goedkoper, maar heeft ook gezondheidsvoordelen volgens experts.

Je kunt geleidelijk aan wennen aan koud douchen door eerst een of twee minuten onder lauw water te staan en vervolgens het water steeds kouder te maken.

Na verloop van tijd zal je lichaam wennen aan het koude water en zul je geen behoefte meer hebben aan warm douchen, wat je geld bespaart en gezondheidsvoordelen oplevert.