Connect with us

Actueel

Verwoestende Sneeuwstorm Raast Door Europa: Wat Kunnen We Verwachten?

Oost-Europa ervaart op dit moment een heftige sneeuwstorm die al meerdere levens heeft geëist en aanzienlijke problemen heeft veroorzaakt.

Maar wat staat er ons te wachten in Nederland en België? In dit artikel gaan we dieper in op deze kwestie.

Oost-Europa wordt momenteel getroffen door een zware sneeuwstorm, die al enkele dagen aanhoudt en voor grote problemen zorgt.

In Bulgarije hebben honderdduizenden mensen hun elektriciteit verloren nadat de sneeuw de elektriciteitskabels heeft beschadigd.

Reparatie is op dit moment erg moeilijk, en sommige regio’s in het noorden en noordoosten van de Balkan hebben ook problemen met watertoevoer en telefoonverkeer. In sommige gebieden is de noodtoestand uitgeroepen.

Oekraïne, dat al te maken heeft met conflicten met Rusland, kampt ook met grote elektriciteitsproblemen, waarbij ongeveer 2.000 regio’s zonder stroom zitten.

Scholen en snelwegen zijn gesloten, vooral in en rond steden als Kiev, Odessa en Mykolaiv.

Het weer wordt de komende dagen alleen maar slechter, en tot nu toe zijn er tien doden en 23 gewonden gemeld als gevolg van de extreme weersomstandigheden.

In Duitsland heeft de sneeuwval geleid tot problemen op de wegen, met tientallen automobilisten die door de brandweer uit hun voertuigen moesten worden bevrijd.

Het weer heeft daar al twee levens geëist, een 54-jarige vrouw en een 71-jarige man.

De grote vraag is nu of Nederland en België zich zorgen moeten maken over een vergelijkbare sneeuwstorm.

Meteoroloog Nicolas Roose van NoodweerBenelux denkt van niet. Hoewel de temperatuur deze week in Nederland en België richting het vriespunt gaat, is de situatie niet te vergelijken met die in Oost-Europa.

Roose zegt: “Ik denk dat we hier kunnen spreken van een lichte winter.”

De temperaturen zullen variëren tussen de vijf graden en het vriespunt, met de koudste dagen op donderdag en vrijdag. Hoewel er wel sneeuwval wordt verwacht, zal deze niet aanzienlijk zijn.

Overdag kunnen er hagel, smeltende sneeuw en gladde wegen optreden. Mensen die naar de Ardennen gaan, hoeven ook geen sneeuw te verwachten, aangezien dit niet in het weermodel zit.

Kortom, hoewel er winterse omstandigheden worden verwacht in Nederland en België, lijken ze gelukkig niet te worden getroffen door een sneeuwstorm van dezelfde omvang als in Oost-Europa.