Connect with us

Actueel

Verpleegster bekent dat ze meer dan 5.000 baby’s heeft verwisseld bij de geboorte

Een uitspraak die mijn vader altijd deed, is dat ik nooit hoefde te twijfelen over mijn afkomst als de dochter van mijn ouders. Dit had niets te maken met fysieke gelijkenis, maar alles met het feit dat ik thuis geboren ben en dus zeker niet per 0ngeluk verwisseld kon zijn met een ander kind.

We gaan er normaal gesproken van uit dat verwisselingen bij de geboorte zeldzaam zijn, maar recentelijk kwam er schokkend nieuws naar buiten. Een verpleegster die werkzaam was op de kraamafdeling van het University Teaching Hospital (UTH) in Zambia beweert namelijk meer dan 5.000 baby’s te hebben verwisseld gedurende haar carrière.

Elizabeth Mwewa, de betrokken verpleegster, heeft een terminale kankerdiagnose gekregen en besloot haar zonden te belijden, zowel aan God als aan de mensen die getroffen zijn, vooral degenen die in UTH zijn bevallen tijdens haar dienstjaren. Ze geeft toe dat ze in de 12 jaar dat ze op de kraamafdeling werkte bijna 5.000 baby’s heeft verwisseld.

Wat nog schokkender is, is dat Mwewa toegeeft dat ze het leuk vond om baby’s te verwisselen en daarom jarenlang doorging met deze praktijk.

De waakzaamheid van mijn vader lijkt nu niet zo vreemd, toch?

Hoewel ze nu inziet dat haar daden verkeerd waren, heeft ze duizenden kinderen achtergelaten waarvan de ouders niet hun biologische ouders zijn.

Mwewa merkt op: “Als je tussen 1983 en 1995 in UTH bent geboren, is de kans groot dat je ouders misschien niet je biologische ouders zijn. Kijk dus goed naar je broers en zussen. Als bijvoorbeeld iedereen in je gezin een andere huidskleur heeft, ben jij waarschijnlijk dat kind, en het spijt me echt heel erg.”

Hoewel het nog niet duidelijk is of haar beweringen waar zijn, zou het verstandig zijn als degenen die in die periode in UTH zijn geboren, overwegen om een DNA-test te laten uitvoeren. Mwewa beweert zelfs dat de verwisseling van baby’s heeft geleid tot het uit elkaar vallen van sommige huwelijken omdat het vaderschap van kinderen in twijfel werd getrokken.

Mwewa wijst er ook op dat “ze ervoor heeft gezorgd dat veel moeders baby’s borstvoeding gaven die niet van hen waren.” Het is al moeilijk genoeg om te bedenken dat duizenden kinderen zijn opgevoed door vreemden, maar het is ook hartverscheurend om te denken dat sommige van deze baby’s mogelijk in de verkeerde handen zijn terechtgekomen, allemaal vanwege de zieke grappen van een verpleegster die speelde met de toekomst van gezinnen en individuen.

“Ik weet dat ik gezondigd heb tegen God, en ik smeek Hem om vergeving. Ik vraag ook de Zambianen om mij te vergeven voor de slechte dingen die ik heb gedaan met onschuldige kinderen,” zegt Mwewa. “Ik besef nu dat ik bezeten was door een demon om dit te doen. Ik wil niet naar de hel gaan. Het spijt me heel erg dat ik zoveel heb gezondigd. Alsjeblieft, vergeef me.”

Als Mwewa inderdaad de waarheid spreekt, dan is dit een diepgewortelde zonde van ongekende omvang. God kan haar vergeven, maar het is twijfelachtig of de families die ze heeft gekwetst haar kunnen vergeven.

UPDATE: Er zijn vragen gerezen over de geloofwaardigheid van Mwewa’s beweringen. Een factchecker van Snopes.com heeft opgemerkt dat om tussen 1983 en 1995 5.000 baby’s te hebben verwisseld, Mwewa gedurende ongeveer 13 jaar bijna dagelijks een baby zou moeten hebben verwisseld. Desondanks, als haar verklaringen waar blijken te zijn, blijft het een angstaanjagende gedachte.

Wat denkt u van Mwewa’s bekentenis? Had u ooit gedacht dat een verpleegster baby’s zou kunnen verwisselen? Wat zou u doen als u zou ontdekken dat u bij de geboorte bent verwisseld? Laat het ons weten in de reacties!