Connect with us

Actueel

Nieuwe Nederlander doodt collega, celstraf wordt als overbodig beschouwd

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Een 24-jarige nieuwkomer uit Soedan doodde eerder dit jaar een andere asielzoeker, nadat deze laatste hem had beled!gd door hem uit te schelden.

De Soedanees gebruikte keukengerei en stak zijn slacht0ffer elf keer, met fatale gevolgen.

De nieuwkomer krijgt geen gevangenisstraf voor zijn daad, maar belastingbetalers zullen de kosten dragen voor zijn tbs-behandeling.

Daarnaast moet hij 17.500 euro betalen aan de familie van het slacht0ffer en de kosten van de grafsteen dekken.

Deskundigen hebben vastgesteld dat de Soedanees lijdt aan een ernstige psychische stoornis, namelijk schizofrenie.

Hierdoor oordeelde de r*chtbank dat zijn daden niet volledig aan hem kunnen worden toegerekend en dat tbs met dwangverpleging passender is.

De schizofrene Soedanees viel zijn Syrische mede-asielzoeker aan met extreme gew*lddadigheid, waardoor deze geen schijn van kans had en het incident niet 0verleefde.

De broer van het Syrische slacht0ffer, die zelf ook een vluchteling is, vertelde in de rechtszaal dat de hele familie nu kapot is. Ze hebben geen geld voor een grafsteen en zijn diepbedroefd.

Achteraf heeft de Soedanees spijt betuigd, maar zei hij dat hij het moeilijk vindt om aan het incident terug te denken.

De Soedanees heeft sinds zijn aankomst in Nederland alleen maar problemen veroorzaakt. In 2021 werd hij al ver00rdeeld tot twee jaar gev*ngenisstraf voor een steekinc!dent in een asielzoekerscentrum in Zeeland.

Hij staat bekend als agress!ef en psychotisch, en wordt als ‘minder intelligent’ beschouwd dan de gemiddelde persoon.

De 0fficier van just!tie wilde voorkomen dat de man in de gev*ngenis zou belanden en beschouwt hem als ‘volledig ontoerekeningsvatbaar’.

Het feit dat hij nog voorwaardelijke celstr*ffen open had staan, leek niet van belang te zijn, omdat de tbs-behandeling prioriteit had.

Charlotte de Vries (1990) is een ervaren journalist en redactrice met een specialisatie in maatschappelijke trends en digitale cultuur. Na haar studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière bij een toonaangevend mediaplatform, waar ze zich verdiepte in de impact van technologie op de samenleving. Met haar scherpe analytische blik en talent voor storytelling groeide ze uit tot een invloedrijke stem in de journalistiek. Charlotte heeft gewerkt voor diverse nationale en internationale nieuwsmedia en is een vaste columnist bij meerdere opiniebladen. Haar focus ligt op sociale media, online desinformatie en de invloed van AI op journalistiek. Sinds 2024 is Charlotte een belangrijke kracht binnen ons redactieteam. Ze staat bekend om haar diepgravende achtergrondverhalen en scherpe interviews met experts. Naast haar werk als journalist geeft ze lezingen over digitale ethiek en mediageletterdheid. In haar vrije tijd is Charlotte een liefhebber van literatuur en stedentrips. Ze gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek en zet zich in om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.