Connect with us

Actueel

Zorgverzekering voor 2024 wordt flink duurder

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Met Prinsjesdag in aantocht, staat naast de traditionele hoedjesparade dit jaar het nieuws over de zorgpremie in de schijnwerpers. Helaas lijkt het geen goed nieuws te worden voor onze portemonnees.

Oorzaken: vergrijzing en salarisverhogingen
De jaarlijkse herziening van de zorgpremie wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de stijgende zorgkosten.

Deze stijging wordt veroorzaakt door factoren zoals inflatie, een toenemende vraag naar zorg als gevolg van de vergrijzing van de samenleving en een groeiend aantal chronisch zieken.

Als gevolg hiervan zouden we mogelijk meer moeten gaan betalen voor onze zorgverzekering.

Verwachtingen: de sky is the limit?
Jos Baeten, CEO van ASR Nederland, waarschuwt voor een “stevige stijging” van de zorgpremies vanwege de combinatie van lage premies en stijgende zorgkosten.

Deskundigen, zoals Jorn Alders van Poliswijzer.nl, suggereren dat de stijging vergelijkbaar kan zijn met de €127 van vorig jaar, of zelfs hoger.

En de zorgtoeslag?
Voor mensen met lagere inkomens is er nog een zorg: er zijn momenteel geen aanwijzingen dat de zorgtoeslag, die momenteel maximaal €154 per maand bedraagt voor alleenstaanden, zal worden verhoogd.

Afwachten tot Prinsjesdag
Hoewel speculaties plaatsvinden, wordt pas op Prinsjesdag echt duidelijkheid verschaft. Op dat moment wordt in de Miljoenennota een eerste indruk gegeven.

Maar zelfs na Prinsjesdag kunnen er nog wijzigingen optreden. Zorgverzekeraars gebruiken deze prognose als leidraad, maar hebben tot 12 november de tijd om hun definitieve premies bekend te maken.

Conclusie: Bereid je voor!
In het kort, we moeten ons schrap zetten voor wat mogelijk een roerig najaar wordt op het gebied van zorgpremies.

Maar zoals altijd, zullen we er samen doorheen slaan. Wie weet, misschien valt de uiteindelijke impact nog mee. Duimen maar! 🤞🎉🎊

Charlotte de Vries (1990) is een ervaren journalist en redactrice met een specialisatie in maatschappelijke trends en digitale cultuur. Na haar studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière bij een toonaangevend mediaplatform, waar ze zich verdiepte in de impact van technologie op de samenleving. Met haar scherpe analytische blik en talent voor storytelling groeide ze uit tot een invloedrijke stem in de journalistiek. Charlotte heeft gewerkt voor diverse nationale en internationale nieuwsmedia en is een vaste columnist bij meerdere opiniebladen. Haar focus ligt op sociale media, online desinformatie en de invloed van AI op journalistiek. Sinds 2024 is Charlotte een belangrijke kracht binnen ons redactieteam. Ze staat bekend om haar diepgravende achtergrondverhalen en scherpe interviews met experts. Naast haar werk als journalist geeft ze lezingen over digitale ethiek en mediageletterdheid. In haar vrije tijd is Charlotte een liefhebber van literatuur en stedentrips. Ze gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek en zet zich in om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.