Connect with us

Actueel

De opvolger van Sylvana Simons (BIJ1) heeft wel begrip voor de acties van Hamas: “Wij steunen de Palestijnen”

BIJ1 is onmiskenbaar een opmerkelijke politieke partij, waar tot voor kort een voormalige TMF-presentatrice de leiding had.

De huidige lijsttrekker, Edson Olf, heeft ook een opvallende kijk op het Israëlisch-Palestijns c0nflict.

Hij vindt dat Nederland een ‘actieve’ rol speelt in het conflict en heeft begrip getoond voor de acties van Hamas.

Hij verklaarde: “Vanzelfsprekend steunen wij de Palestijnen in hun antikoloniale verzet.”

Deze uitspraken hebben heftige reacties uitgelokt, waarbij mensen de opmerkingen ‘misplaatst’ en ‘walgelijk’ hebben genoemd.

Olf suggereert dat de decennia van kol0nisatie, verdr!jving, 0ntheemding, m00rd en apartheid de oorzaken zijn van de acties van Hamas, en hij plaatst Nederland in de rol van medeplichtige.

In een tweede bericht lijkt Olf enigszins terug te komen op zijn eerdere uitspraken, waarbij hij zegt: “Ontzettend triest dat het zo ver moet komen.”

Hij benadrukt echter niet de slacht0ffers die zijn gevallen in Israël en Gaza, maar herhaalt dat hij de Palestijnen steunt.

Ook Rebekka Timmer, voormalig voorzitter en lijstduwer van BIJ1, heeft zich uitgesproken ten gunste van Hamas en valt CU-politicus Gert-Jan Segers aan vanwege zijn vermeende ontkenning van Palestijnse problemen.

De meeste politici in Den Haag tonen daarentegen hun steun voor Israël, waaronder PvdA/GL-lijsttrekker Frans Timmermans en Geert Wilders, die stelt dat een aanv*l op Israël een aanval op ons allemaal is.