Connect with us

Actueel

Zware invasie van Aziatische Hoornaar op komst: ”Enorm grote zorgen”

Dit jaar zijn er al 268 nesten van de Aziatische hoornaar waargenomen in Nederland, een drastische toename ten opzichte van de zeven nesten die vorig jaar werden gemeld, volgens de Nederlandse Bijenvereniging.

Marianne Meijboom, een vertegenwoordiger van de vereniging, benadrukt dat deze verontrustende trend onze aandacht verdient.

Ze merkt op dat veel Nederlanders zich mogelijk niet bewust zijn van de ernst van de situatie en dat we ons grote zorgen moeten maken over de opkomst van de Aziatische hoornaar.

Bedreiging
De Aziatische hoornaar brengt niet alleen schade toe aan de biodiversiteit, imkerij en fruitteelt in Nederland, maar kan ook een gevaar vormen voor mensen.

“De hoornaar is zeer defensief. Als je bijvoorbeeld per 0ngeluk hun nest verstoort terwijl je je heg snoeit, kan dit ernstige gevolgen hebben”, waarschuwt Meijboom.

“Er zijn al meerdere mensen naar de eerste hulp gebracht, en je zou de volgende kunnen zijn.”

Het verschil tussen de Aziatische hoornaar en een gewone wesp is onder meer de omvang en het aantal keren dat de hoornaar kan steken.

Bestrijdingsinspanningen
Er wordt momenteel hard gewerkt om de populatie van de Aziatische hoornaar onder controle te houden. Er is een meldpunt opgericht waar mensen hun waarnemingen kunnen doorgeven.

“We streven ernaar om de opmars van de hoornaar zoveel mogelijk te beperken. Het is van groot belang om waarnemingen van de hoornaar te melden”, benadrukt Meijboom.

“Hiermee kunnen we de nesten opsporen en voorkomen dat nieuwe koninginnen uitvliegen.”

Herkennen van de Aziatische Hoornaar
De Aziatische hoornaar heeft een zwart, fluwelen borststuk en zwarte poten met opvallend gele uiteinden. Het beestje meet tussen de twee en drie centimeter.

Hoewel het een prachtig insect is, hoort het niet thuis in Nederland en moet het worden bestreden om onze inheemse natuur en imkerij te beschermen. Spannende tijden liggen in het verschiet.