Connect with us

Actueel

Amanda (38) heeft jarenlang gel0gen over haar vermeende k*nker, zelfs tegen haar kinderen

In 2012 startte Amanda Christine Riley, een moeder van twee en blogger uit Californië, haar online platform genaamd “Lymph0ma Can S*ck It.”

Hier deelde ze haar persoonlijke reis nadat ze in haar late twintiger jaren was gediagn0sticeerd met Hodgkin’s lymfoom, een vorm van lymfeklierk*nker.

Via haar blog en sociale media vroeg ze aandacht voor haar gev*cht tegen deze agr*ssieve vorm van k*nker, waarbij ze sympathie en financiële steun ontving van vrienden, onbekenden en zelfs beroemdheden.

De 0ntmaskering van het bedrog bracht aan het licht dat Riley nooit werkelijk k*nker had. Hoewel ze haar blog en sociale media gebruikte om haar k*nkerbehandelingen en -ervaringen te delen, onderging ze in werkelijkheid nooit dergelijke behandelingen.

In juli 2020 werd een str*fkl*cht ingediend door speciaal agent Arlette Lee van de Internal Revenue Service (IRS), waarin werd beweerd dat Riley haar z!ektebedrog inzette om geld afhandig te maken van mensen, wat resulteerde in duizenden dollars aan donaties.

Riley, nu 38 jaar oud, wist gedurende zeven jaar meer dan 349 donaties te ontvangen, met een totaal van meer dan $105.000.

Ze overtuigde een megakerk, vrienden, collega’s en zelfs vreemden, inclusief zangeres LeAnn Rimes, om te doneren voor haar niet-bestaande k*nkerbehandelingen en reiservaringen.

De onthullende podcast “Scamanda” van Charlie Webster werpt licht op Riley’s web van leugens, met getu!genissen van haar slacht0ffers, journalisten en wetshandh*vers die bij de zaak betrokken waren.

Riley man!puleerde emotioneel haar volgers door herhaaldelijk te beweren dat ze op st*rven lag, om vervolgens miraculeus herstel te ervaren.

Ze beweerde zelfs dat haar zwangerschap haar k*nker had teruggedraaid, hoewel dit nooit het geval was.

Het onderzoek naar Riley begon in 2019, nadat onderzoeksproducent Nancy Moscatiello anonieme informatie ontving.

Met een persoonlijke connectie tot k*nker door het 0verlijden van haar eigen zus, ging Moscatiello dieper graven.

Ze checkte de ziekenhuizen en klinieken die Riley beweerde te hebben bezocht en onderzocht nauwgezet de foto’s op Riley’s blog. Jose Martinez, een gepensioneerde financieel rechercheur, bracht de zaak onder de aandacht van de IRS, die het onderzoek overnam.

Uiteindelijk pleitte Riley in mei 2022 schuld!g aan draadfra*de. Ze werd ver00rdeeld tot 60 maanden gev*ngenisstr*f en moest een bedrag van $105.513 terugbetalen.

Haar zaak markeerde een historische ver00rdeling bij de IRS als de eerste financiële ver00rdeling van iemand die zich voordeed als k*nkerpatiënt om geld in te zamelen.

Riley bevindt zich momenteel in FMC Carswell, een federale gev*ngenis in Texas, waar gev*ngenen van verschillende beveiligingsniveaus worden gehuisvest, met een specialisatie in gev*ngenen met mentale en fysieke gezondheidspr0blemen.

Tijdens haar ver00rdeling bekritiseerde rechter Beth Labson Freeman Riley voor het m!sbruiken van de goedheid van anderen en het schenden van gemeenschappen en r0uwende individuen.

Aanklagers merkten op dat Riley’s handelen een cynische verraden was van de vrijgevigheid van haar slacht0ffers, aangezien ze had kunnen rekenen op steun als ze eerlijk om hulp had gevraagd.

In plaats daarvan besloot ze jarenlang te liegen en de vertrouwensband te exploiteren om haar eigen financiële gewin te bevorderen, waardoor het leven van haar slacht0ffers voorgoed werd veranderd.