Connect with us

Actueel

Al 11 jaar lang betaalt Peter helemaal nergens meer voor

Af en toe stuiten we op opmerkelijke verhalen online. De 58-jarige Belg, Peter Clerckx, nam elf jaar geleden een opvallende beslissing: hij besloot te leven zonder inkomsten en uitgaven. Tot op heden bevalt deze levensstijl hem uitstekend.

In een gesprek met Het Nieuwsblad deelt Peter hoe zijn leven er nu uitziet: “Mijn identiteitskaart is gebl0kkeerd en ik heb geen bankrekening meer. Toch voel ik me rijker dan ooit tevoren.”

Uit Het Systeem
De meeste gezinnen ploeteren om financieel rond te komen, met hoge kosten voor elektriciteit, dure boodschappen en huur die de pan uit rijst.

En dan hebben we het nog niet eens over de prijzige benzine. Maar Peter heeft nergens last van. Hij wilde niet langer deel uitmaken van het systeem dat volgens hem niet goed functioneert. Dus besloot hij het anders te doen.

Het besef dat het systeem niet deugt, kwam bij Peter naar boven toen hij voor zijn moeder moest zorgen: “Toen ik een jaar lang geen inkomen had, bleven mijn vaste lasten gewoon doorlopen.

Moet ik mezelf dan uitputten om een bodemloze put te vullen en anderen rijk te maken? Toen besloot ik uit het systeem te stappen,” verklaart Peter aan Het Nieuwsblad.

Onderdak
Peter slaapt niet op straat; hij woont in een beschermde woning in de binnenstad van Brugge, waar hij tevens zijn initiatief Ecoliving heeft opgezet.

Dit is een tweedehandswinkel waar bij voorkeur met gemeenschapsmunten wordt betaald. Zijn huis is gevuld met dozen.

De eigenaar van het pand rekent geen huur aan Peter, omdat hij op de lange termijn plannen heeft met het gebouw. Wel is Peter verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.

Voeding
Koken doet Peter op straat, bij voorkeur met behulp van een zonnekoker. Hiermee kan hij zonnestralen bundelen om water en voedsel te verwarmen.

“Zolang er zonlicht is, kom ik toe. En als dat er niet is, gebruik ik een houtkacheltje.” Hij koopt geen eten; dagelijks verzamelt hij voedingsmiddelen die anders weggegooid zouden worden bij supermarkten.

Voedselverspilling komt in zijn woordenboek niet voor. Hij combineert verschillende voedingsmiddelen in een stoofpot en gebruikt restjes voor bouillon.

Hygiëne
Peter heeft een eigen manier gevonden om zichzelf en zijn kleren te wassen: hij gebruikt regenwater.

Dit water drinkt hij ook. “Ik gebruik geen zeep, want dat verstoort je huidflora en kan zelfs zorgen voor een onaangename geur. Daarom heb ik geen last van zweetgeur.”

Genieten
Maar is er dan helemaal niets waar hij geld aan uitgeeft? Jawel. “Ik haal dagelijks een biertje in de supermarkt aan de overkant van de straat.”

Hoe kan dat zonder inkomen? Wanneer mensen dingen kopen en niet met gemeenschapsmunten betalen maar met cash, houdt hij een paar euro over om te besteden.

Hij is dus niet volledig uitgesloten van het systeem, maar probeert er wel zo min mogelijk mee te maken te hebben.

Wat denk jij van deze levensstijl? We zijn erg benieuwd naar jouw mening, dus laat het ons weten in de reacties!